Медици от МУ-Пловдив се включват в кампания срещу СПИН

Навръх 1 декември - Световния ден за борба срещу СПИН, Медицинският университет-Пловдив се включва активно в анти-СПИН кампанията с акцент върху превенцията и информираността на обществото ни за това заболяване.

Целта е ограничаване на ХИВ-инфекцията чрез повишаване знанията за болестта, ранна диагностика на ХИВ-носителството и внимание за откриване клиничните прояви на СПИН, достъп до безплатната HAART терапия и проследяване на ефекта й, подобряване качеството на живота на инфектираните и болните, както и оказване на необходимата за тях подкрепа.

В Сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН при Инфекциозна клиника към Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив от разкриването му през 2006 г. до момента са регистрирани над 600 души, а в момента се лекуват и проследяват над 170 души с ХИВ от региона. Около 90% от тях са от ромската общност, главно употребяващи инжекционно наркотици.

Месечното лечение на един пациент излиза между 900 и 2000 лв. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството на живот, обясняват проф. д-р Мариана Мурджева, ръководител на катедра "Микробиология и Имунология" в МУ-Пловдив, и д-р Мария Атанасова, началник на лаборатории по вирусология към УМБАЛ "Св. Георги".

Катедрата по Микробиология и Имунология към МУ-Пловдив извършва обучение по проблемите на ХИВ и СПИН на студенти-магистри (медици, дентални медици, фармацевти) и бакалаври, специализанти и докторанти.

Медицински университет-Пловдив продължава да участва активно и отговорно в информираността, диагностиката, лечението и ограничаване на разпространението на инфекцията, както и да изразява своята съпричастност към проблемите на хората с ХИВ/СПИН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве