Медици ще оказват безплатна помощ на 27 плажа

Посетителите на 27 охраняеми плажове във Варна и съседните курорти и това лято ще могат да разчитат на безплатна медицинска помощ на пясъка. От 1 юни до 30 септември без почивен ден от 8 до 18 ч в разкритите на ивиците пунктове ще дежурят специализирани екипи на общинския ДКЦ 1 "Св. Клементина".

Услугата се предоставя от 13 г., като тази година на плажовете ще работят 58 лекари реаниматори, фелдшери, медицински сестри и шофьори на линейки, съобщи управителят на "Св. Клементина" д-р Иван Иванов. Голяма част от тях са от варненските здравни заведения, като всички са преминали курсове, организирани от Медицинския университет и имат сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти.

Според д-р Иванов плажните дежурства са започнали още от 15 май с три реанимобила на ивиците на Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена. Всички медицински пунктове на плажовете са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водно-спасителната дейност, а лечението на пострадали е за сметка на здравното заведение. Бързата реакция при инциденти на пясъка е гарантирана от мобилна връзка.

Благодарение на нея и на тясното сътрудничество с Центъра за спешна медицинска помощ и със спасителите от БЧК, миналия сезон не е допуснат нито един фатален инцидент в работно време, а спасените са десетки, подчерта д-р Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България