Меркел готова за управление със социалдемократите: Нови избори биха били грешка

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че е грешно да се организират нови избори в Германия след провала на преговорите за коалиционно споразумение.

Думите й  идват малко след като дългогодишният политически партньор на Меркел – Социалдемократическата партия, даде някои сигнали относно възможно желание за участие в преговори за нова „Голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и водената от Мартин Шулц политическа формация, предава Deutsche Welle.

Меркел каза също, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо. След провала на преговорите за формиране на трипартийна коалиция със Свободните демократи и Зелените. Според Reuters, тя вече обмисля алианс с левицата.

„Европа се нуждае от силна Германия и затова е желателно възможно най-бързо да се състави правителство“, каза германският лидер на партийно съвещание. Същевременно тя добави, че нейното временно правителство изпълнява задълженията си адекватно.

Меркел изрази готовност да започне преговори със Социалдемократите, след като по-рано лявоцентристката партия преосмисли решението си да остане в опозиция. Лидерът на партията Мартин Шулц заяви готовност за коалиционни преговори с консерваторите на Меркел, но подчерта, че разговорите трябва да се основават на взаимно уважение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа