Меркел е получила съгласието на 14 членки на ЕС за бързо връщане на мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел е получила съгласието на 14 членки на ЕС за бързо връщане на мигранти, опитващи се да влязат в Германия, предаде Дойче веле, цитирайки германската информационна агенция ДПА.

Меркел разказва за споразуменията в писмо от осем страници до партийните лидери на нейните два коалиционни партньора - Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия, посочва ДПА, която получила достъп до документа.

Посочените страни в писмото, съгласили се да приемат мигранти, са Унгария, Полша, Чехия, Белгия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция.

В петък германското правителство съобщи, че е сключило сделка за връщане на мигранти, които в бъдеще достигнат границите на страната с Гърция и Испания, ако първата им регистрация е в тези две страни.

Кандидатите за убежище, идващи в Германия, които първо са били регистрирани в друга страна членка на ЕС, трябва да бъдат отведени в по-големи "центрове за събиране", където техните случаи ще бъдат разгледани, се казва още в документа.

Вътрешният министър на Меркел Хорст Зеехофер от баварския Християнсоциален съюз даде на канцлерката срок до юли да вземе мерки за възпиране на мигрантите, идващи в Германия или в противен случай може да се стигне до разпадане на нейната управляваща коалиция.

В писмото Меркел информира лидерите на двете партии, коалиционни партньори на нейния Християндемократически съюз, за резултатите от срещата на върха на ЕС, на която бе договорено споразумение за миграцията между европейските лидери.

Коментари

Задължително поле