Меркел за антимигрантския протест срещу убийството на германец: Не приемаме изключването на евреи и мюсюлмани от обществото

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че разбира „яростта“, която е накарала хората да излязат по улиците на източногерманския град Кемниц, но настоя, че „няма извинение или обяснение“ за н ацистките скандирания и нападенията срещу хора, които „изглеждат различно“, пише европейската редакция на Politico.

„Няма да приемем това, тайничко, цели групи – евреи и мюсюлмани – да бъдат изключени от обществото“, заяви германският канцлер пред Бундестага в сряда, отговаряйки на обвиненията от дясната „Алтернатива за Германия“, че правителството застрашава сигурността на страната, защото не може да се справи с миграционните проблеми. „Те принадлежат към нашето общество, също както Християните и атеистите“.

„Мога да разбера всеки, който е ядосан, когато се разбере след престъпление , че извършителят има досие, или е правно задължен да напусне страната“, заяви Меркел, визирайки демонстрациите в Кемниц, които бяха предизвикани от убийството на германец от двама имигранти.

Тя добави, че инцидентът й „е повлиял“ и че извършителите ще бъдат наказани съгласно закона. Но Меркел настоя, че няма извинение за „нечовешките“ демонстрации. „Ние сме категорично против това“.

В изказване на същата сесия на парламента, председателят на „Алтернатива за Германия“ Александър Гауланд заяви, че „не е имало преследване на хора в Кемниц“ и отбеляза, че обвиненията срещу неговата партия в сътрудничество с екстремно-десни групи, които предполагаемо са стоели зад протестите са „опит да се криминализира опозицията“ и да се установи „народен фронт срещу АзГ“.

Независимо, че някои от демонстрантите – някои от които правиха забранени нацистки поздрави – са били неприятни, протестът не е бил по-различен от шумните събирания по време на футболни мачове, заяви Гауланд, според цитата на Politico.

Бившият председател на Европейския парламент и ГСДП Мартин Шулц нападна Гауланд за неговата позиция, като обяви, че неговите идеи са „на бунището на историята“. Социалдемократът констатира, че хитлеристките поздрави са „криминален акт“ и посочи, че „това е моментът демокрацията да се изправи срещу тези хора“.

Дебатът в парламента, който също се фокусира върху бюджета и миграцията, бе предизвикан, след като правителствен комитет по вътрешните работи привика на обяснения директорът на службата за вътрешна сигурност на Германия Ханс-Георг Маасен заради „спорните“ му изказвания относно протестите в Кемниц, както твърди изданието.

Оказва се, че Маасен е поставен под огромно напрежение да предостави доказателства за твърдението си, че видео, което показва предполагаемо нападение на протестиращи срещу чужденци, може да е част от „дезинформационна“ кампания от медиите и че „няма достоверна информация“, която да подкрепи информацията, че хора „са преследвали“ чужденци. Неговите коментари предизвикаха ярост сред политиците, които са на различно мнение. Те поискаха и оставката му.

Началникът на вътрешната сигурност бе обвинен, че е провел тайни срещи с представители на АзГ, на които да ги съветва как да избегнат поставянето под наблюдение от органите на Министерството на вътрешните работи. Маасен потвърди, че е имал срещи с представители на дясната партия, но отрече да е давал съвети на фракцията.

По този въпрос Гауланд заяви, че АзГ няма проблем с евентуално „наблюдение“ на нейните дейности от полицията и обяви, че „няма какво да крие“.

В един момент депутатите от дясната партия са излезли от парламента заради коментарите на народния представител от ГСДП Йоханес Карс, който е заявил от трибуната: „Десните радикали в парламента са отвратителни. Омразата ви прави грозни. Вижте се в огледалото“. „Алтернатива за Германия“ се завърна след края на изказването.

Коментари

Задължително поле