Меркел изрази надежда ЕС да избегне търговската война със САЩ

Германия е защитник на свободната търговия и се надява, че ЕС ще може да намери решение по спора със САЩ за новите американски мита и търговската война ще бъде избегната. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с ирландския премиер Лио Варадкар, информира ТАСС.

"Ние не сме застъпници на протекционистичните мерки, искаме да предприемем действия в рамките на многостранната система на Световната търговска организация. Надяваме се, че няма да ни се наложи да реагираме на (американските) допълнителни мита", каза Меркел.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом замина за Вашингтон, за да разговаря с американски представители по обявените мита за стоманата и алуминия с цел да издейства изключването на износителите от ЕС от новите тарифи.

Доналд Тръмп подписа на 8 март разпореждане за въвеждане на вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия. Те трябва да влязат в сила в петък. Временно той изключи от митата големите производители на стомана Канада и Мексико.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят