Меркел отписа търговското споразумение между САЩ и ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че търговското споразумение между САЩ и ЕС няма да бъде сключено сега, след като на власт във Вашингтон беше избран милиардерът Доналд Тръмп, който е против договора.

„Винаги съм била силно ангажирана със сключването на търговското споразумение със САЩ. Ние постигнахме голям прогрес по преговорите, но то (споразумението – бел. ред.) няма да бъде сключено сега“, каза канцлерът по време на пресконференция с американския президент Барак Обама в Берлин, предаде БГНЕС. Въпреки това тя заяви, че е възможно постигането на споразумение за търговско сътрудничество със САЩ след неуспеха на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ TTIP).

„Ние сме твърдо убедени в това, че глобализацията трябва да е в съответствие с интересите на хората. Радвам се, че успяхме да постигнем споразумение с Канада и бихме искали един ден да се върнем към преговорите за търговското споразумение със САЩ“, каза тя.

Канцлерът посочи също, че се надява Берлин и администрацията на новия президент Доналд Тръмп да продължат сътрудничеството по отношение на Украйна. „Както нормандския формат, така и сътрудничеството със САЩ са тясно свързани и съгласувани помежду си. Ние ще продължим интензивното сътрудничество до края на работата на настоящата администрация и, надявам се, ще можем да го продължим и след това“, каза Меркел.

Американският президент Барак Обама призова неговият приемник Доналд Тръмп да се изправи срещу Русия, ако тя се отклони от американските „ценности и от международните норми“.

В Берлин Обама изрази надежда, че бъдещият държавен глава на САЩ „няма просто да използва подхода на „реалполитик“ в отношенията с Русия.

Освен това Обама допълни, че е окуражен от заявлението на Тръмп, че ще остане изцяло ангажиран с НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка