Меркел призовава за общоевропейска отбранителна политика без участието на САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел призовава за общоевропейска отбранителна политика без участието на САЩ, пише руският вестник “Взгляд“.

Според изданието първата жертва на бъдещата война на САЩ с Иран е станала прословутата „трансатлантическа солидарност“.

В обръщението на Меркел пред католическа конференция в Мюнстер, тя казва, че решението на Доналд Тръмп да напусне иранското ядрено споразумение“ подрива доверието е световния ред“, като счита, че е неправилно да се разваля споразумение, което е било съгласувано и единодушно одобрено от Съвета за сигурност на ООН. Въпреки това, тя добавя, че сътрудничеството между Европа и САЩ остава важно.

Ангела Меркел заявява в Аахен, че „са отминали времената, когато САЩ просто ни защитаваше“ и предлага Европейският съюз да вземе съдбата си в свои ръце. Заедно с това тя призовава за приятелство с Русия. Изданието си задава въпроса, дали това значи ускоряване на създаването на евроармия и дали поколението политици като Ангела Меркел е способно да радели НАТО.

Във Франция също се увеличават антиамериканските настроения. Министърът на финансите Бруно ле Мер казва пред радиостанция Europe-1: „Искаме ли да бъдем васали, които да се подчиняват на решенията приети в САЩ, да се държат за панталоните им“.

Както е известно САЩ неизменно са гарантирали военната сигурност на Европа още от края на 40-те години на 20 век. След разпада на Варшавския договор Европа провежда мащабно съкращаване на военните бюджети.

Главният редактор на военно-историческото списание Balfort Юрий Мелконов от Латвия казва за вестника „Намаляването на доходите на американските корпорации, които произвеждат оръжие – не постъпват поръчки. А за да се появят нови поръчки се оказва, че не е нужно много – достатъчно е да се създаде образ на врага и да се уплашат нациите. Тогава те ще се въоръжават и ще поръчват. Това е голямата задача – да се уплашат всички и американците се справиха с нея“.

„Меркел превантивно говори, че европейците трябва да помислят за своето бъдеще, защото Америка вече не същата. Всичко е по-сложно . Америка фактически влезе в търговска война с Европа. Сега ще се въведат санкции срещу европейските фирми, които продължават да работят с Иран и Русия. Възниква много сериозен конфликт в трансатлантическите отношения, обяснява за вестника директорът на германо-руския форум Александър Рар.

„Меркел разбира, че навсякъде се разгарят пожари. За страна като Германия е много опасно да се скара със САЩ, а от друга страна да продължи да враждува с Русия. Светът се променя, а Европа не влияе на нищо. На Меркел и е нужно да набира тежест и тя сондира почвата доколко сега може да се сближи с Русия“, завършва Рар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа