Меркурий - Ретроградният!

Една от най-одиозните фигури на африканската политическа сцена - президентът на Гамбия Яя Джаме, минаваше за чудотворец в очите на безпросветното и суеверно население. Не случайно той лекуваше различни болести, като СПИН, малария, астма и червен вятър, с ритуали на площада в столицата Банджул.

Твърди се, че хората действително чувствали просветление. Хайде, да кажем държавата е бедна, хората прости и суеверни. Защо обаче най-голямата политическа партия у нас - ГЕРБ, член на ЕНП, начеваща трети мандат управление на страната, попадна в мрежите на астрологичните поличби за ретроградния Меркурий?

Днес (вчера, 3 май 2017) късно вечерта планетата Меркурий излезе от ретроградната си фаза и едва тогава партията беше готова да предложи на президента и парламента новия кабинет. Само няколко месеца по-рано същата тази партия не смееше да каже кого ще посочат за кандидат-президент, защото Меркурий пак бил ретрограден.

Кой по дяволите е този Меркурий, че така да обърква политическата система у нас? Той ли е моделът “Кой”? Явно е той, кой друг да е “Кой”. Но кой е той? Простият отговор е: Бог! А в чест на Меркурий е кръстена и най-близката до Слънцето планета в нашата система.

Меркурий е крилатият пратеник на боговете според митологията в Древния Рим. Покровител на търговците, бегачите на дълги разстояния, крад­ците и приходите, син на Мая и Юпитер. Тъй като римляните крадели всичко от древните гърци, е редно да отбележим, че неговият първообраз се нарича Хермес.

Великият Омир го възпява като “много променлив, любезно хитър, обирджия, крадец на говеда, носач на сънища, наблюдател през нощта, крадец на портите, такъв, който скоро ще покаже чудни дела сред безсмъртните богове”.

Майката на Меркурий - Мая, е най-голямата от плеядите, най-красива, най-прекрасна, но и много срамежлива. А да си срамежлива и да устоиш на Юпитер, е все едно патриотите да откажат коалиционно споразумение.

Меркурий-Хермес изобретил лирата, като опънал струни върху бронята на костенурка, възпял на нея любов­та на Юпитер (Зевс) и Мая. Още същия ден откраднал кравите на несъщия си брат Аполон и превърнал в скала Бат, когато той издал новото им скривалище, на техния стопанин. Първоначално бил аркадски бог на ветровете и дъжда, затова вестител на Юпитер (Зевс) и боговете. Превръща се в бог на търговията, патрон на търговците, крадците и измамниците - учил сина си Автолик, дядото на Одисей, как да краде. Наученото се пренасяло от баща на син и така стигаме до европейските фондове.

Храмът на Меркурий в Големия цирк бил построен през през 495 пр.Хр. Това било подходящо място, понеже бил бог на пътуването и търговията, а Големият цирк бил голям център и на търговски дейности освен на състезания. В България Големият цирк днес се намира в триъгълника между “Дондуков” 1 и 2 и площад “Народно събрание”.

Точно в този бермудски триъгълник най-много се страхуват от ретроградността на планетата Меркурий, кръстена на покровителя на търговците и крадците.

Още в древността хората са забелязали, че планетите забавят своя път сред звездното небе, като че ли спират за момент, след това тръгват назад, обратно на естественото си движение през знаците на зодиака. След това идва момент, когато планетата отново забавя своя ход, спира за миг, след което отново тръгва директно. Когато една планета се движи назад, обратно на естественото си движение през зодиака, тя се нарича ретроградна. Разбира се, тези промени в движението на планетите са видими само от позицията на земния наблюдател, защото реално планетите се движат по своите орбити около Слънцето само в една посока.

Регистрираните наблюдения на Меркурий датират поне от първото хилядолетие пр.н.е. Преди 4 век пр.н.е. древногръцките астрономи смятат планетата за два отделни обекта - единият видим при изгрев, който те наричат Аполон, а другият - при залез, наричан Хермес. Но както казахме, римляните крадат всичко от гърците и днес Хермес се нарича Меркурий. Астрономическият символ на Меркурий, окръжност над къса вертикална линия с кръст отдолу и полуокръжност отгоре, е стилизирано изображение на Хермесовия кадуцей. А тъй като влияе много върху политиката у нас, най-вероятно слоганът под този кадуцей е “Сюрреални решения за България”.

Щом е във фаза, всичко се обръща наопаки

Когато Меркурий е ретрограден, всичко тръгва наопаки. Планетата създава хаос в комуникациите, твърдят астролозите. Не можете да намерите хората, които търсите, набирате номера по погрешка, губите си телефона (забравяте го). Затруднения има и в транспорта - задръстванията са повече от обичайното, автобуси и влакове закъсняват, може да имате и проблеми с личния автомобил. Може да падне лампа в тунел “Ечемишка”. Сещате се за приятели и познати, които не сте виждали отдавна. Правите нелогични коалиции. Закъснявате за срещи или забавяте подготовката за председателството на Съвета на Европейския съюз, примерно.

ЗА НЕГО

Покрадваше, стана закрилник на търговците

Меркурий беше добро дете. Майка му Мая много му се радваше, защото малко след като се роди, изобрети лирата и пееше божествено. Обичаше да покрадва и затова стана закрилник на търговците и тези, на които днес им казват НАП. Разпиляваше си талантите, но пък кръстиха планета на него.

Юпитер, бог на небето, дневната светлина и бурите и баща на Меркурий

Като пийне, хваща лирата

Прекрасен брат! От всичките му таланти най-харесвах музикалния му гений. Щом дойде на гости, пресушаваше няколко делви с пино неро, хващаше лирата и настъпваше вакханалия. На другия ден поне десет бога го търсеха я да го отстрелят, я да го вкаменят, я да го приковат към някоя скала. Татко Юпи винаги го спасяваше. Имаше страх само от Купидон и Цацаров.

Бакхус, бог на плодородието, виното, веселието и лозарството, брат на Меркурий

Знаех, че ще обърка политиката в България

Не е лош брат, но е на периоди. Като влезе в ретроградната си фаза, хората около него и особено в България не знаят къде се намират. Искаш да сложиш един за министър, то става друг, искаш да спечелиш президентските избори, то всичко се обръща наопаки. Нищо не трябва да правиш, ако Меркурий вземе да влиза във фаза.

Марс, бог на войната, доведен брат

Като ти кажат, че идва, не правиш нищо

Ще обявим кой ще е кандидат-президент на втори (октомври 2016), като е минал ретроградният Меркурий... че като дойдат и като кажат “Идва ретроградният Меркурий, нищо ново не почвай”, и не щат да почват. Звездите! Катя Захариева (бивш правосъден министър, сегашен външен) най ме тормози с това - идва ретроградният Меркурий. А той вече е дошъл!”

Бойко Борисов, министър-председател на България

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети