Методи Копанарски, управител на „Мебели Копанарски“: Спаси ни българския пазар

За изминалата тежка година и как една българска мебелна фирма се справя с предизвикателствата пред бизнеса си в условия на пандемия, разговаряме с управителя на „Мебели Копанарски“ Методи Копанарски: 

- Г-н Копанарски, срещаме се година след началото на пандемията. Каква беше 2020 г. за вашия бизнес?

- За нас 2020 г. беше изпълнена с много трудности, препятствия и тежки моменти. До края на май 2020 г. мебелното производство в България се сви с около 30%. Но въпреки всичко държавата не спря много бизнеси, в частност и нас от мебелния бранш. В началото на юни работата тръгна и не е спирала до ден днешен. За разлика от много други колеги от други отрасли, ние имахме възможност да работим през цялото време. Много колеги, които работеха основно за износ, уви, или фалираха, или едва оцеляха. Нас ни спаси българският пазар.

- Като най-голямо предизвикателство през 2020 г. посочихте запазването на екипа Ви. Успяхте ли да се справите с тази задача?

- Това беше най-трудната задача през 2020 г., но с много труд, с много разбиране и сплотеност успяхме да запазим чудесния си колектив, дори добавихме нови ценни кадри към нашия екип. Аз ценя усилията на всички и постоянно се стремя условията на труд да са максимално добри, леки и щадящи. Всеки трябва да идва с удоволствие на работа. Така канализираме усилията си основно върху конкретните задачи и работата ни върви.

Успяхме да запазим и дори да увеличим екипа си

- Разкажете ни за най-интересните проекти, върху които работихте през изминалата година?

- За нас 2020 беше изпълнена с много разнообразни проекти. Направихме реконструкция на офиса на „Джапан Табако Интърнешънъл България“ ЕООД. Това бе проект за максимално осигуряване на сигурността за служителите, чието естество на работа налага посещението на офис. Един от най-големите фитнеси с добра локация в гр. София – „Академика Джим“, също ни се довери.

Постоянни наши клиенти са жители от топ кварталите в София - Бояна, Драгалевци и Панчарево. Там обзавеждаме къщи с модерен дизайн и прекрасна визия, които все по-често ни избират за изготвяне на интериорни проекти.

В момента изготвяме дизайна на адвокатска кантора в София. Увеличаваме периметъра на нашата работа. Работим и по едно от емблематичните заведения в Дупница - ресторант „Наслада“, който се намира в градската градина. Ресторантът ще бъде един от най-модерните в целия регион.. Поели сме поръчки в Дупница, Перник, Самоков, Боровец и Сапарева баня.

- В началото на пандемията Fibank реагира много бързо и гъвкаво, и ви предложи финансово подкрепа в тези трудни месеци. Една година по-късно, как новите продукти и услуги, предлагани от банката, помагат на Вашия бизнес?

- Изключително доволен съм от новата платформа за дистанционно фирменото онлайн банкиране на ПИБ. За мен това е една от най-удобните банкови платформи на българския пазар. Когато започнах да го използвам, разбирах колко бързо, лесно и разбира се, по-икономично е. С него пестя от ценното си време, като управлявам фирмените финанси абсолютно сам, без да е необходимо да посещавам банков офис.

- Какво бихте посъветвали семействата, на които предстои обзавеждане на дома?

- Обзавеждането на домове е нашата най-голяма сила, поради опита, които натрупахме през годините. Мога да посъветвам всички да се доверяват на доказани фирми, каквато, смея да твърдя, че сме ние. В нашата фирма има отделни звена и всички знаят, че зад постигането на големите ни успехи стои перфектният ни колектив и огромната взаимопомощ, а именно всички да работим като един.

- Какви хоризонти очертавате пред себе си през 2021 г.?

- Най-важното е да сме здрави, заедно да се върнем към нормалния начин на живот, с повече толерантност и надежда за по-добро. Един изцяло нов аспект за нас е, че през 2021 г. решихме да подкрепим театрална къща „Миларт“ с представлението „Чудомирщини“ по разкази на Чудомир, което редовно се играе в Нов театър -НДК.

Очаквам с нетърпение новите ни проекти, за които съм сигурен, че ще бъдат много интересни и различни. Надявам се отново да се окажа прав, както в миналогодишното интервю.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари