МИА: Дипломати от ЕС потвърдиха, че няма надежда за преговори със Скопие тази година

Висши дипломати от държави-членки на ЕС са потвърдили пред македонската агенция МИА, че Северна Македония почти сигурно ще бъде блокирана от България на следващата среща на лидерите от Общността, на който трябваше окончателно да бъде приета рамката за преговори със Скопие.

Посланиците на страните-членки на ЕС се срещнаха днес, за да разгледат предложенията, които ще бъдат приети на 8 декември от министрите по европейските въпроси, пише МИА.

Заключенията премахнаха възможността да се включи дата за първите междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония поради ветото на София срещу Скопие, а датите ще бъдат включени в рамката на преговорите, когато бъдат приети, обясняват дипломатите от страните членки на ЕС.

„С оглед ситуацията, мога да кажа, че няма много голяма надежда за междуправителствена конференция и началото на преговорите със Северна Македония тази година поради ветото на България“, обяснил дипломат от западна държава-членка на ЕС.

На днешната посланическа среща България е потвърдила, че няма да даде зелена светлина за Северна Македония на следващата министерска среща на 8 декември.

За Албания ситуацията е неясна, казват от Съвета, тъй като в предишните министерски заключения на страната бяха наложени допълнителни условия.

Все пак редица столици смятат, че е необходимо „по-силно решение за Албания“, но все още не е сигурно дали и Тирана ще започне преговорите тази година.

Коментари

Задължително поле