Милиционерски номера срещу Сотир Цацаров

Сотир Цацаров, бивш главен прокурор и председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Натиск на Бойко Рашков и Кирил Петков над агентите от ДАНС

Премиерът съобщава събитие, час и половина преди да се случи

Шефът на КПКОНПИ обжалва акта в съда

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация, след като “дълго време” е бил проверяван. Това съобщи по обед премиерът Кирил Петков, като уточни, че агентите са му докладвали в 9 ч сутринта. Оказа се, че той е огласил събитие, което се случва по-късно. Наблюдатели коментираха пред “Труд” - този начин на оповестяване е типичен за работническо-селската милиция, която първо наказва, а после издава актове и присъди.

“В 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация”, поясни Цацаров следобед. Той цитира и текста от Закона за защита на класифицираната информация, по който е санкциониран: “лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация”.

“Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се “провалил на контрола за надеждност”.

Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като “ЦУМ гейт”, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин”, поясни Цацаров.

“Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното в четвъртък мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това - ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност - всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета”, категоричен бе председателят на КПКОНПИ. Той ще продължи да изпълнява задълженията си до приемане на оставката, която смята да подаде лично в началото на следващата седмица в Народното събрание.

Заради милиционерските изпълнения на Рашков-Пет­ков, шефът на КПКОНПИ днес е издал заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се доклад­ват само на заместник-председателя. Иначе Цацаров ще обжалва актът за отнемане на допуск по реда, предвиден в закона и се отнася с уважение и разбиране към зам.-шефа на ДАНС Станислав Станчев, който го е подписал под натиск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право