Минималната пенсия стига 580 лв. догодина

Всички пенсии да бъдат увеличени с 11% през следващата година е предвидено в проекта за бюджет.

Вдигат размера на вдовишките добавки с бюджета за 2024 г.

Максималната пенсия остава без промяна в размер на 3400 лв.

Разходите нарастват с 2,4 млрд. лв.

Минималната пенсия да стане 580,57 лв. от 1 юли 2024 г., предвиждат разчетите на Министерство на финансите (МФ) към бюджета за следващата година. Планирано е пенсиите да бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. по действащото в момента “швейцарско правило” с 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за настоящата година. Според актуализираните прогнози на МФ през следващата година пенсиите ще бъдат вдигнати с 11 на сто.

Със същия процент е планирано да бъдат увеличени и минималната пенсия за стаж и възраст и социалната пенсия за старост. Така минималната пенсия ще стане 580,57 лв., а социалната 307,07 лв.

С вдигането на минималната и на социалната пенсия за старост автоматично нарастват и редица други пенсии, които се определят от тях. Например минималните пенсии за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест, пенсиите за военна инвалидност и за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност. Ще бъдат увеличени и редица добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост. Например пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от социалната пенсия за старост. От 1 юли следващата година тази добавка ще бъде увеличена от 207,48 лв. на 230,30 лв.

От Министерство на финансите са актуализирали и прогнозите си за ръст на пенсиите от средата на 2025 г. и 2026 г., когато отново ще бъде приложено “швейцарското правило” за увеличението им. Новата прогноза е за повишаване на пенсиите с 8% през 2025 г. с 5,4% през 2026 г. Това означава, че минималната пенсия през 2025 г. ще достигне 627 лв., а година по-късно ще стане 660 лв.

Съществена промяна за следващата година е заложеното в бюджета увеличение на “вдовишките добавки”. В момента пенсионерите имат право право на добавка от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга, в размер на 26,5%. От средата на следващата година тази добавка ще бъде увеличена на 30 на сто. Вдигането на “вдовишките добавки” ще доведе до увеличение на разходите за пенсии със 104,8 млн. лв. през следващата година.

Размерът на максималната пенсия е планирано да остане без промяна в размер на 3400 лв. От Министерство на финансите планират максималната пенсия да не бъде променяна поне през следващите три години до 2026 г. включително.

В резултат на планираните промени през 2024 г. разходите за пенсии по бюджета на държавното обществено осигуряване ще нарастват с 2,44 млрд. лв. спрямо планираните разходи за настоящата година. През 2025 г. и 2026 г. увеличението на разходите за пенсии спрямо предходната година ще бъде съответно с 2,198 млрд. лв. и 1,617 млрд. лв.

Даниел Митов: Ще подкрепим само политики, в които се разпознаваме 

Депутати от ГЕРБ искат оставката на Асен Василев

Данъчните закони са със спорни мерки

Депутати от ГЕРБ атакуваха яростно вчера проектобюджета на финансовия министър Асен Василев, който той обяви в петък. Те намекнаха и за оставка на министъра.

“Отричаме да ни наричат сглобка. Отричаме да носим негатива на това, което вършат в изпълнителната власт”, заяви председателят на ПГ Десислава Атанасова. Тя обясни, че без консултиране с ГЕРБ-СДС финансовият министър представи данъчни закони със спорни мерки - събирачи на гъби, бакшиши, донос-бонус. Атанасова бе категорична, че “Асен Василев може би все още не е осъзнал, че управлението е възможно благодарение на гласовете на тези, които чегъртаха три години. Според нея през следващата година ще бъдем в ситуация, в която след ротацията в Министерския съвет ще се очертае много сериозна дупка в бюджета и това може би не е случайно.

“Ние изчакахме да получим бюджета за 2024 г. И от нас, ако се е очаквало да кажем: “Браво, господин Василев” - каквото и да е направил, няма да го кажем. Моето лично мнение е, че България трябва да има финансов министър, който е активен финансист, а не маркетолог”, заяви зам. председателят на ПГ Тома Биков. И добави, че ако този бюджет бъде приет по този начин, е цинизъм. Биков увери, че от тях този бюджет няма да получат подкрепа, но ако искат подкрепа от нас, да дойдат възпитано.

А зам.-председателят на партията Даниел Митов бе категоричен, че с този финансов министър в Шенген няма да влезем и че с неговите данъци вече се притеснявам да отида на фризьор... Митов каза още, че ще подкрепят само политики, в които се разпознават, за всичко останало да си търсят мнозинство с Възраждане и БСП.

Според бившия външен министър Екатерина Захариева приходите не са реалистични, което ще увеличи дефицита, който ще стане 5.5%, а заложените проекти за Северна България са нула.

Няма да увеличат парите за майките през втората година

Дават 900 лв. за раждане на второ дете

Повече родители ще имат право на семейни добавки

Месечните помощи за деца без промяна

При раждане на второ дете от държавната хазна ще дават на майката 900 лв. Това предвижда проектът на бюджет за 2024 г., който е пуснат за обществено обсъждане от Министерство на финансите. В момента за раждане на второ дете дават 600 лв.

Еднократните помощи, които дават на майките за раждане на дете, ще бъдат увеличени с 50 на сто. Така за първо дете майките ще получават 375 лв. вместо сегашните 250 лв., а за трето дете - 450 лв., вместо 300 лв.

Докато еднократните помощи за децата ще бъдат увеличени, останалите суми, които майките взимат по-продължителен период от време, ще бъдат замразени. Сумата, която получават майките през втората година след раждане на детето ще остане на сегашното ниво от 780 лв., предвижда проектобюджетът. Първоначално министърът на финансите Асен Василев каза, бе майчинските ще бъдат увеличени на 933 лв., колкото ще бъде и минималната заплата през следващата година.

Увеличението на парите за майките докато отглеждат детето си беше лансирано от министъра и на среща с представители на синдикатите. Но само няколко дни по-късно, когато проектът на бюджет вече официално е готов, парите за майките не са увеличени. За държавната хазна е много по лесно еднократно да бъдат дадени по-високи помощи при раждане на дете, вместо майките цяла година да получават по-високи суми.

Без промяна остават и месечни помощи за деца за семейства с ниски доходи. На семейство с едно дете ще дават по 50 лв. на месец, за две деца ще дават по 110 лв., а за три деца 165 лв. Като отново месечните помощи за деца няма да получават всички родители, а само тези с ниски доходи. Догодина обаче е предвидено да бъде увеличен прагът за доход на родителите, под който те имат право на помощи.

В момента право на семейни месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, имат семействата със средномесечен доход на човек от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 510 лв. А ако доходът е в размер от 510,01 лв. до 610 лв., семействата имат право на 80% от размера на детските.

През следващата година право на детски ще имат семействата с среден доход на човек под 710 лв., а 80 на сто от детските ще получават семейства с доходи между 710,01 лв. и 810 лв. Това значително ще увеличи кръгът от хора, които имат право на детски добавки.

Право на еднократна семейна помощ при бременност и на месечни семейни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година в момента имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на човек от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 610 лв. От следващата година право на тези помощи ще имат семейства с доход на човек в размер до 810 лв. Тази промяна също значително ще увеличи броя на хората, които ще имат право на помощите.

Ще бъдат увеличени и помощите за отглеждане на дете с увреждания. Ефектът от това ще бъде допълнителен разход на бюджета в размер на 40,6 млн. лв. Ефектът от увеличението на размерите на еднократните помощи при бременност и при раждане ще бъде увеличение на разходите с 12 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения