Минисериал показва легендарен политически скандал, променил Великобритания (ВИДЕО)

Кадър от сериала. Снимка Epic Drama

Власт, секс, политика, блясък, шпионаж… Тази история съдържа всичко необходимо за една сочна драма. И е вдъхновена от действителни събития. Става въпрос за новия минисериал „Процесът срещу Кристин Кийлър“, който дебютира на 14 април от 22 часа по Epic Drama.

Поредицата е посветена на един от най-обсъжданите скандали от модерната история на Великобритания - „Аферата „Профумо“.  

Ето го и сюжета: „През 1962 г. Студената война набира нова сила с Кубинската криза, а британското правителство е оплетено в шпионски и секс скандали. Тъкмо когато премиерът Харолд Макмилън се бори да възстанови реда, започват да избуяват слухове, че през  1961 г. Министърът на войната в кабинета му Джон Профумо и руски шпионин са имали една и съща любовница. Уронване на престижа, каквото страната не би могла да понесе. 

За младия модел Кристин Кийлър аферата с Джон Профумо вече е минало, а той – с подкрепата на съпругата си, бившата актриса Валери Хобсън, е вероятен кандидат за министър-председателския пост. 

 Тъкмо тогава, обаче, скандалният любовен триъгълник между Кристин и двама мъже от Западните Индии стига до разправа с престрелка, което внезапно хвърля Кристин в светлината на прожекторите. Улавяйки шанса да продаде историята си и да спечели пари в една доминирана от мъжете Великобритания от 1960-те, Кристин разказва за аферата с Профумо и руснака. Доказателството е тайно любовно писмо от Профумо. 

Това отприщва поредица от събития, които стигат до опит да се потулят нещата и последващ скандал от национален мащаб, а човекът, който запознава Кристин с Джон Профумо, довереникът й, Стивън Уорд, се превръща в изкупителна жертва.“

Сценарист е носителката на BAFTA Аманда Коу. „Когато продуцентът Кейт Тригс дойде при мен с идея да направим драма за Аферата „Профумо“ точно бях прочела романа „Английска афера“, който разглеждаше различни аспекти от социалната и политическа култура на онова време. 
През 80-те имаше и отличен филм посветен на тази история, озаглавен „Скандал“. Но той разказваше събитията през мъжка призма. Aз исках да покажем и женската призма към цялото нещо“, споделя Коу.

„За мен този сюжет притежава всички елементи на добра, интригуваща история, която да плени интереса на публиката – злоупотреба със секс, власт и преплитането на образи от богат социален микс. Има и една страшно вкусна мистерия, която продължава да вълнува въображението. Има и връзки с Кралското семейство и тайните служби. А пълната документация по цялото разследване ще стане достъпна чак през 2046-а година. Това отваря пространство за страшно много спекулации“, добавя сценаристката Аманда Коу.

 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали