Министерството на културата предостави на прокуратурата всички документи на тютюневите складове в Пловдив

Документи за тютюневите складове от министерството на културата

Във връзка с разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив Министерството на културата предостави днес на Прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на емблематичните сгради, съобщиха от министерството.

Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ /по имената на улиците, на които се намират/. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Министерството на културата предостави на Прокуратурата и Констативния протокол за извършената спешна проверка на място по разпореждане на министър Вежди Рашидов заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Проверката в „Тютюневия град” бе извършена от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

На компетентните органи на Прокуратурата днес бе предоставена и цялата налична документация от 2010 година, свързана с проекта за демонтаж на два от най-хубавите тютюневи склада в Пловдив. Емблематичните сгради бяха спасени от събаряне, след като Министерството на културата отхвърля проекта на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.

От министерството припомнят, че италианските собственици тогава са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им имаше и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа. Министерството на културата отказва обаче да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани “Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.

 

Коментари

Задължително поле