Министрите на външните работи на черноморските държави се срещат в София

Снимки: Пламен Стоименов/Архив

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще открие 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) - най-представителната и институционално най-добре развитата организация в широкия Черноморски регион.

Тази среща ще отбележи и края на българското председателство на организацията и началото на председателството на Гърция.

Събитието, което ще се състои в София в хотел „Балкан“, ще събере на едно място представители на 12-те държави-членки - България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис - страни – наблюдатели в ЧИС, на Съюза на Средиземноморието и др.

Екатерина Захариева ще открие министерската среща, след което ще се състои работна сесия.

По-късно Екатерина Захариева, Маркос Боларис, заместник-министър на външните работи на Гърция, и Майкъл Христидис, генерален секретар на ЧИС, ще дадат пресконференция.

На 1 януари 2019 г. България пое ротационното председателство на ЧИС за периода до 30 юни 2019 г. Приоритетите за нашата страна като председател на ЧИС включваха насърчаването на пълноценното взаимодействие на организацията с ЕС, продължаване на процесите за реформиране и адаптиране на ЧИС към съвременните предизвикателства, както и задълбочаването на бизнес контактите между страните от региона. Българското председателство премина под мотото „Море от възможности“ (“Sea of opportunities”).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България