Министърът на образованието: ВУЗ-овете да увеличат приема в инженерни и педагогически специалности

През следващите 10-15 години ще има голям недостиг на кадри във всички сектори, каза във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него трябва да се увеличи приемът в инженерни, педагогически, аграрни и природо-математически специалности във висшите училища, тъй като в тези сектори дефицитът ще е най-драматичен. Университетите трябва да са готови през следващите десетилетия да работят с по-малко студенти, но срещу по-високо финансиране, каза още министър Вълчев. Той посочи, че предстои парламентът да разгледа предложенията за промени в Закона за висшето образование, които предвиждат ВУЗ-овете да имат правото да сключват договори с гимназии и да работят с ученици.

През следващите години ще бъде изключително важно страната ни да разполага със специалисти в сферата на компютърното моделиране и дигиталната креативност. Това е причината министерството да предприеме стъпки предметът компютърно моделиране да се въведе в трети клас, в гимназиите да се увеличи приемът в профили и професии, свързани с информационните технологии.

На национално ниво да действа програма "Старт за IT кариера" за ученици, извън тези паралелки. Министър Вълчев посочи, че наред с обучението в областта на високите технологии трябва да се работи и за интеграцията на децата в училище и това е причината за законовите промени, които предвиждат спирането на помощи при отстъствия от час. Ранните бракове са също проблем. Но има положителни тенденции в ромските общности и все повече се увеличават тези, които искат децата им да учат, каза Вълчев.

Коментари

Задължително поле