Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Оставиха в ареста жената, обвинена за убийството на приятеля си в Костенец

Задържаният за убийството на фелдшер от село Орешник остава под стража

Японска компания иска да продава наши млечни изделия, мед и пчелни продукти

Бургазлийка на световния конкурс „Мис Планет“

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Условна присъда за причинена смърт по непредпазливост при дърводобив

Чужденец изтрезнява в ареста, шофирал ТИР с 2 промила алкохол

Чудотворната икона „Св. Богородица Касперовская“ в Бургас

Борисов: Ще бъде историческа грешка, ако не бъде дадена перспектива за ЕС на Албания и Северна Македония (ВИДЕО)

Петр Келнер купува Би Ти Ви Най-богатият чех придобива и телевизиите в Румъния, Чехия, Словакия и Словения

Община Благоевград подписа Меморандум за изграждане на Индустриална зона

Министърът на образованието: ВУЗ-овете да увеличат приема в инженерни и педагогически специалности

През следващите 10-15 години ще има голям недостиг на кадри във всички сектори, каза във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него трябва да се увеличи приемът в инженерни, педагогически, аграрни и природо-математически специалности във висшите училища, тъй като в тези сектори дефицитът ще е най-драматичен. Университетите трябва да са готови през следващите десетилетия да работят с по-малко студенти, но срещу по-високо финансиране, каза още министър Вълчев. Той посочи, че предстои парламентът да разгледа предложенията за промени в Закона за висшето образование, които предвиждат ВУЗ-овете да имат правото да сключват договори с гимназии и да работят с ученици.

През следващите години ще бъде изключително важно страната ни да разполага със специалисти в сферата на компютърното моделиране и дигиталната креативност. Това е причината министерството да предприеме стъпки предметът компютърно моделиране да се въведе в трети клас, в гимназиите да се увеличи приемът в профили и професии, свързани с информационните технологии.

На национално ниво да действа програма „Старт за IT кариера“ за ученици, извън тези паралелки. Министър Вълчев посочи, че наред с обучението в областта на високите технологии трябва да се работи и за интеграцията на децата в училище и това е причината за законовите промени, които предвиждат спирането на помощи при отстъствия от час. Ранните бракове са също проблем. Но има положителни тенденции в ромските общности и все повече се увеличават тези, които искат децата им да учат, каза Вълчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.