Министър Ананиев: Пълната демонополизация на НЗОК ми е приоритет

Като министър на здравеопазването внесох вчера на национална кръгла маса и двата варианта - естествено, че имам своя приоритет - това е вторият вариант, в който има преходен период към пълната демонополизация на НЗОК. Това обясни пред БНТ здравният министър Кирил Ананиев по повод готвената реформа в здравеопазването.

И двата варианта имат положителни и отрицателни неща, обясни министър Ананиев. Но според мен системата на здравеопазването е доста консервативна система, тя има нужда от плавен преход към новия модел на финансиране, допълни още той.

Ананиев обясни, че основните послания на предложението за реформата са качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции НЗОК и застрахователни дружества, модернизация на българското здравеопазване и премахване на нерегламентираните плащания.

„Срещу тези 12 лева няма определен пакет, който да се финансира. Те са част от общия ресурс, който финансира основния пакет дейности. Това, което е важно да кажа, че с тези 12 лева ние не само ще осигурим финансирането на този основен пакет, а ще създадем възможност и за финансиране на нови дейности, които подобряват здравеопазването на българските граждани.“, каза Кирил Ананиев.

Много от клиничните пътеки в момента имат нужда от преостойностяване, коментира здравният министър. По думите му, първото което ще се направи с ресурса, който ще влезе легално в системата на здравеопазването, е да преостойностим някои от клиничните пътеки, които са подценени.

Всичко, което предлагаме действително е за подобряване на здравеопазването и за повишаване качеството на лечение на българските граждани, включително и проследяване на терапията на това е лечение и резултатите от нея. В основата на промяната, която предлагаме има две неща - конкуренция и силен контрол, коментира още министърът на здравеопазването.

Коментари

Задължително поле