Министър Боил Банов обеща финансиране на разкопки на крепостта "Калето" в Свищов

Снимки: Веселина Ангелова

80 000 лева са нужни за спешен ремонт на покрива на къщата-музей на Щастливеца

Министерството на културата ще финансира археологическите разкопки в крепостта „Калето“ край Свищов. Това заяви във вторник министър Боил Банов, който посети различни културни обекти в града. По предварителни изчисления на археолога проф. Николай Овчаров, който проучва средновековната крепост, нужната сума от държавата възлиза на 20 000 лева.

Министър Боил Банов обеща и финансиране ремонта на покрива на къщата- музей Алеко Константинов.

Професор Николай Овчаров подробно запозна министъра на културата с новите открития и находки през първия сезон. По думите му, през Средновековието крепостта е била важно отбранително съоръжение срещу османското нашествие. Той разкри и доказателства за пребиваването на легендарния граф Дракула през зимата на 1462 година в нея.

„Тук има архивни данни, това е много голяма ценност. По принцип това е проблемът, че по международни конвенции, когато се разкрият основи, не може да се доизгражда, ако няма ясно архивни данни", заяви Банов.

Амбицията на археологическия екип е да вдигне стените на цялата цитадела и да я превърне в артакция.

„Това ако може да се възстанови по възможно най- прецизния начин, да се реставрира, това е невероятна работа. То ще привлича според мен страшно много туристи“, подчерта министър Банов. Той направи оглед и на къщата – музей на Алеко Константинов която се нуждае от ремонт. Общината кандидатства с проект за музейния обект към културното министерство. За реконструкцията на покрива са необходими над 80 000 лева.

„Първо ще подкрепим покрива тази година - август месец ще имаме втора сесия на финансиране, защото е голяма ценността и си заслужава в този прекрасен град", каза Банов. Той се разходи и из римския град Нове край Свищов, разгледа и читалищата в три села, които ще се ремонтират с европейски средства.

"Впечатлени сме от заинтересоваността на министъра на културата, както каза той ще ни подадат ръка за стойностни неща, които правим и ние ще продължим в тази насока да разкриваме богатото културно наследство на Свищов", коментира кметът на Свищов Генчо Генчев.

При визитата си в Свищов, министър Банов даде старт на дейностите по Проект „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на Община Свищов“ по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“, по оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е включен в Инвестиционната програма на община Свищов и е на обща стойност 2 766 728,99 лева.

Той обхваща три от читалищата на територията на общината – НЧ „Светлина – Царевец 1927”, село Царевец, НЧ „Трудолюбие – 1907“, село Вардим и НЧ „Филип Станиславов – 1903“, село Ореш. Той предвижда подобряване на съществуващата материална база, обслужваща културната дейност в трите населените места в Свищовско посредством повишаване на енергийната ефективност на сградите, създаване на по-добри битови условия за работа и осигуряване на достъп до тях за хората в неравностойно положение.

Коментари

Задължително поле