Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп обръща НАТО срещу Китай

Пробив на крайнодесните в Холандия Марк Рюте загуби мнозинството си в Сената

Таксита на протест срещу „Максим“ (обзор) КЗК събира доказателства, за да спре приложението

Калоян Паргов: Държавата е длъжна да защити таксиметровия бранш от нелоялната конкуренция

Изяли сме 600 000 тона вносни плодове и зеленчуци Родното производство се продава зад граница

Сини балони на протеста на медицинските специалисти в Сливен

Нургюл Йешилчай получи предложение за брак В момента актрисата се снима в "Гюлпери"

Министър Боил Банов стана символичен кръстник на Националната гимназия за древни езици и култури

В деня, в който се честват 1150 години Успение на Свети Кирил, министърът на културата Боил Банов прие да бъде символичен кръстник на Националната гимназия за древни езици и култури. Училището вече ще носи името „Свети Константин-Кирил Философ“.

Свещеният ритуал бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарен епископ на Софийската света митрополия на церемония в Аула Магна на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават от МК.

„Делото на Свети Константин-Кирил Философ, което е достатъчно да ангажира няколко живота, той успява да побере в един. И всяка от осъществените от него мисии е отделен урок за поколенията – урок по история, по хуманизъм и дипломация, по философия, етика и морал. 1150 години по-късно основаната през 1977 г. Национална гимназия за древни езици и култири, носи, пази и разпространява този дух. Поколенията „класици“, които се включват непрестанно в съграждането на културния живот на страната ни, са безспорното доказателство за стремежа на Класическата гимназия да възпитава свободомислещи хора, личности, за които думи като любословие и съзидание са основни принципи, които ги ръководят“, заяви министър Банов и пожела на преподавателите и възпитаниците на училището да носят с чест името Свети Константин-Кирил Философ.

„На днешния ден се прекланяме и прославяме делото и подвига на Свети Кирил Славянобългарски, които църквата винаги е приравнявала с делото на самите апостоли. Днес си припомняме и благословеното наше начало, което възроди едно българско училище. Едно начало, което възроди класическото ни образование, прекъснато за цели три десетилетия“, каза Мариела Папазова, директор на училището. Тя благодари на министър Банов, че прие да бъде духовен настойник на гимназията.

В словото си проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова, която е и един от първите преподаватели на училището, посочи, че е изключително развълнувана да присъства на това тържество, на което гимназията най-после получи истинското си име – на Свети Кирил.

Сред официалните гости бе и първият директор на гимназията Гергина Тончева.

Поздравителни адреси изпратиха от Министерството на образованието, от Столична община и от Центъра по тракология „Проф. Александър Фол“.

По-рано в столичния храм „Св. София“ бе отслужена Света литургия в памет на Свети Кирил, на която присъстваха министър Боил Банов, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, преподаватели и ученици от гимназията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.