Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

Министър Боил Банов стана символичен кръстник на Националната гимназия за древни езици и култури

В деня, в който се честват 1150 години Успение на Свети Кирил, министърът на културата Боил Банов прие да бъде символичен кръстник на Националната гимназия за древни езици и култури. Училището вече ще носи името „Свети Константин-Кирил Философ“.

Свещеният ритуал бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарен епископ на Софийската света митрополия на церемония в Аула Магна на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават от МК.

„Делото на Свети Константин-Кирил Философ, което е достатъчно да ангажира няколко живота, той успява да побере в един. И всяка от осъществените от него мисии е отделен урок за поколенията – урок по история, по хуманизъм и дипломация, по философия, етика и морал. 1150 години по-късно основаната през 1977 г. Национална гимназия за древни езици и култири, носи, пази и разпространява този дух. Поколенията „класици“, които се включват непрестанно в съграждането на културния живот на страната ни, са безспорното доказателство за стремежа на Класическата гимназия да възпитава свободомислещи хора, личности, за които думи като любословие и съзидание са основни принципи, които ги ръководят“, заяви министър Банов и пожела на преподавателите и възпитаниците на училището да носят с чест името Свети Константин-Кирил Философ.

„На днешния ден се прекланяме и прославяме делото и подвига на Свети Кирил Славянобългарски, които църквата винаги е приравнявала с делото на самите апостоли. Днес си припомняме и благословеното наше начало, което възроди едно българско училище. Едно начало, което възроди класическото ни образование, прекъснато за цели три десетилетия“, каза Мариела Папазова, директор на училището. Тя благодари на министър Банов, че прие да бъде духовен настойник на гимназията.

В словото си проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова, която е и един от първите преподаватели на училището, посочи, че е изключително развълнувана да присъства на това тържество, на което гимназията най-после получи истинското си име – на Свети Кирил.

Сред официалните гости бе и първият директор на гимназията Гергина Тончева.

Поздравителни адреси изпратиха от Министерството на образованието, от Столична община и от Центъра по тракология „Проф. Александър Фол“.

По-рано в столичния храм „Св. София“ бе отслужена Света литургия в памет на Свети Кирил, на която присъстваха министър Боил Банов, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, преподаватели и ученици от гимназията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.