Министър Вълчев: Намалява миграцията на ученици в чужбина, но имаме 60 000 рискови деца

Снимка: Цветелина Георгиева

Ръста на заплатите увеличил интереса към педагогиката

Имаме намаляване на децата, които напускат българските училища, поради отпътуване в чужбина на родителите им. Тази тенденция отбеляза образователният министър Красимир Вълчев при посещението си в община Смядово, Шуменско в петък. Преди броят им е бил 10-12 000 годишно, сега са около 8 000. Има обаче и епизодична миграция на отиващи и връщащи се у нас. Работата на групите, които работят за оставане на децата в клас трябва да продължи, а усилията да са върху ежедневната посещаемост. По думите на министъра децата, които се записват отново в училище, остават рискови.

"Над 60 000 са тези, за които трябва да се полагат комплексни грижи от различни институции, за да се осигури ежедневно присъствие. И сега във всички области имаме поне едно училище, което е проблемно от гледна точка на ежедневната посещаемост и екипите ходят често в домовете да убеждават родителите, да видят дали децата са наистина болни и защо не са в училище", каза министърът.

Той отчете броя на прибраните в клас деца от старта на механизма - 24 000 деца са били включени миналата година, 2 000 отпаднали повторно. Тази година още 9 000 са включени, т.е. всичко 31 000 деца допълнително в класните стаи. В същото време училищата напускали други деца, които са били вътре и основният теч е към чужбина.

Няма класация коя община или училище в страната се е справило най-добре, но в момента се изработва система от показатели, която да мери напредъка, в това число и за обхващането на децата.

Новината за нов ръст на учителските заплати е повишил интереса към преподавателската работа, отчете министърът. Имало повишен брой кандидат-студенти за педагогически специалности, както и интерес към следдипломните квалификации за учителска правоспособност. Също към учителската професия се завръщат и хора, завършили педагогика, но които никога не са преподавали. Важно е да се подберат най-добрите педагози. "Няма по-важно от добрия и мотивиран учител. Той е основният фактор за качествено образование. Това сме казали и с бюджета, и с намерението си да увеличим възнаграждането", посочи министърът.

В град Смядово той посети СУ "Св.Св.Кирил и Методий" и още в коридора се впечатли от редицата шкафчета за облекчение тежестта на детските раници. "Губят ли си ключовете?", заинтересува се министърът. После се изненада приятно, че цял клас първокласници го посрещнаха с таблети на чиновете и му обясниха, че така се учи по-интересно. Министърът проведе среща и с педагози и отбеляза, че в Смядово общината е направила всичко възможно за учебните заведения. Както "Труд" писа, кметстовото поема и разходите за шофьорските курсове на редовно посещаващи клас.

Коментари

Задължително поле