Изследват двама ученици от Стара Загора за коронавирус

Бритни Спиърс показа как си е счупила крака (ВИДЕО)

Нинова към премиера: Не можете да проведете нито една модерна реформа като хората

Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на тол системата

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

От 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди Czinger 21C е хибриден хиперавтомобил с мощност 1250 к.с.

Министър Вълчев: Учителската професия ще стане желана, ако заплатата е поне 120% от средната

Министър Красимир Вълчев

Времената, в които живеем, младите хора се стремят да търсят бърз успех, какъвто учителската професия не предлага. Затова средните заплати на учителите трябва да са по-високи от средната за страната – така е в доста страни. Ако се получи консенсус 120% от средната на страната да са учителските, ако достигнат 125-130%, тогава и в България младите ще се обърнат към учителската професия. Това заяви министърът на отбразованието Красимир Вълчев по Канал 3.

„Средно 18% очаквам увеличение на средната заплата от 1 януари, миналата година учителското възнаграждение за пръв път от години е над средното за страната“, посочи тенденцията Красимир Вълчев.

Той изтъкна, че се прави политика за преструктуриране на приема във висшите училища. „Избуя нерационалното търсене на висше образование, от 2016 г. започнахме да преструктурираме приема, с тазгодишното намаление ще се намали този за право, социология, ще е увеличен в инженерните и педагогическите специалности“, подчерта министър Вълчев.

Сред мерките за увеличаване на привлекателността на техническите специалности е втората стипендия за всички приоритетни професионални направления „в които бъдещето търсене на пазара на труда е по-голямо от днешното търсене на пазара на образование. Това са два различни пазара“.

„Гласувахме и трета стипендия за най-добрите ученици в гимназия, ако те се включат в инженерни специалности – у нас най-добрите се включват в хуманитарни специалности, а в развитите страни – в техническите“, каза Красимир Вълчев.

По думите му през последните десетилетия за пръв път имаме по-голям дял от необразовани родители, обратно на тенденцията преди това всяко следващо поколение родители да е по-образовано от предишното.

„Формулата е много по-проста, с едни решителни действия на държавата от всички институции, проследяване на правото на образование, тогава резултатът бе налице – записани са. Сега трябва да останат в клас и тук е ролята на учителя, който да работи ежедневно с родителите и детето“, каза министър Вълчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.