На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Министър Десислава Танева: България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам

България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам. Това каза министърът на земеделието и храните слез заседание на Национален консултативен съвет по зърното. Министърът на земеделието уточни, че производството на пшеница е в размер на 5,64 млн. тона, като средният добив е 494 кг., а най-висок среден добив е отчетен в област Силистра – 568 кг. от декар. По думите й качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното и 43 % от добива на България е с много добри доказани качества.

„По отношение на баланса и движението на реколтата от пшеница заедно с преходния остатък от миналогодишна реколта, България влиза в тази маркетингова година с наличност от 6 млн. и 60 хил. тона пшеница. За потребление вътрешно – консумация на хората, осигуряването на фуража, малко по-малко от 2 млн. от тази реколта отиват или останалото количество близо 69 % от общия добив, България го изнася. Към днешна дата е изнесено малко над 1 млн. тона”, каза тя и обясни, че над 3 млн. тона остават за търговия до следваща реколтна година.

Според министър Танева на фона на тези изключително добри показатели единственият по-лош показател спрямо миналогодишните нива е този на средната цена. Тя обясни, че по анализа за месец юли цената е средно с 15 % по –ниска от месец юли на миналата година. „Тенденциите съгласно фючърсните цени по международните стокови борси са за покачване”, каза Танева и изрази надежда тази тенденция да стане устойчива и производителите да получат по-добра цена.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.