Министър Екатерина Захариева: Не виждам смисъл ДАБЧ да съществува в този й вид

Снимка: МВнР

Не виждам смисъл ДАБЧ да съществува в този й вид. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред Bulgaria on Air.

Попитана дали трябва да се закрие Държавната агенция за българите в чужбина, тя коментира, че политиката за българите зад граница не може да се затвори само в издаването на удостоверения за български произход. „Агенцията в този й вид наистина не виждам смисъл да съществува. Цялостната политика се развива всъщност в Министерството на правосъдието и приключва в президентството, така че няма нужда от друг действащ орган за това“, посочи Захариева.

Във връзка с пакта за миграцията на ООН Захариева посочи, че незаконната миграция е глобален проблем и няма държава, която сама да може да се справи с това предизвикателство. „Всяка държава може бъде източник, транзитна страна и дестинация на мигранти, каквато е и България например. И за първи път пактът за миграцията на ООН прави разграничение между законен и незаконен емигрант, но този документ е необвързващ. Това е все едно да направим една декларация. Но така или иначе България счита, че има неща в този пакт, които са добри в огромната си част, но и такива, които ни притесняват. Затова България взе решение, когато се гласува този пакт в ООН, да се въздържим, като изложим нещата, които ни притесняват, но да продължим да изпълняваме ангажиментите по другите договори, които имаме“, посочи Захариева.

Тя обясни, че Европа се тресе заради канали на незаконни емигранти. „И от тази гледна точка всички държави трябва да се борим, за да спрем това – не само държавите на транзит и дестинация, но и държавите, които са източник на мигранти. И това е опит да се придобият и държавите, от които идват мигрантите. Затова България като външна граница на ЕС трябва активно да бъде активна по тази тема. Знаете, че ние нямаме незаконна миграция и знаете колко усилия и средства се влагат в това, така че България не може да стои настрана от това“, каза Захариева.

Коментари

Задължително поле