Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Пакетът, с който влязох в Mинистерство на транспортa, беше пакетът Макрон. Ако транспортът е ясна система от всички сектори, тогава решенията трябва да са ясни и категорични. Това каза транспортният министър Росен Желязков пред Канал 3.

Системата на транспорта е сложна, малко неща има за хвалене, по-скоро има натрупани проблеми. През последното десетилетие имаше проблеми в БДЖ заради натрупаните дългове, които бяха погасени от държавата. Поне милиард през следващите години трябват за модернизация на БДЖ, каза още министърът.

Държавата покри задължения на БДЖ към външни фирми, от друга страна от първоначалното концесионно плащане, да бъде покрито задължението на БДЖ и НКЖИ към бюджета, тези пари влизат в бюджета. Искаме концесионер, но ние търсим оператор. В условията на концесията е записано, че държавата няма да изгражда ново летище, не е записано, че друго летище – частно или общинско няма да могат да се изграждат в радиус от 100 км.

Днес на националната среща на ГЕРБ ясно беше казано, че никой не трябва да лежи на стари лаври, работата трябва да продължи. Премиерът каза ясно, че всеки трябва да бъде по-нисък от избирателя си, защото всеки ден трябва да се бори за доверието на избирателите си.

 

Коментари

Задължително поле