Министър Захариева: България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии

Снимка: Архив

"Разликата между България през 2007 г. и България през 2019 г. е огромна. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в коментар за Механизма за сътрудничество и проверка и последния доклад за страната ни . "България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всичките критерии. Това означава, че според ЕК това трябва да бъде последният доклад и механизмът трябва да отпадне", каза Захариева пред БТВ.

По думите ѝ от няколко месеца в ЕС се говори за създаване на единен механизъм за всички държави-членки. Все още няма разписани процедури, но основната идея е критериите за наблюдение да са еднакви за всички страни в Общността. "България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави-членки. Позитивната новина е, че за България ЕК предлага прекратяване на този специфичен механизъм, който е само за Румъния и за нас. Разликата между България през 2007 г. и България през 2019 г. е огромна. Смятам обаче, че има още какво да се върши по реформите. Неслучайно правителството създаде специален механизъм преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българите граждани. Хората трябва да имат удовлетворение от системата", каза още външният министър.

Посещението в Москва по думите на Захариева разговорите с руския ѝ колега Сергей Лавров са били конструктивни и честни. Във фокуса на срещата бяха енергийните проекти и най-вече продължението на "Турски поток" през България, което Лавров нарече "Български поток". Този проект е важен не само заради сигурността на доставките, но и за целия регион, посочи Захариева.Тя добави, че срокът за изпълнение на трасето през българска територия е около 600 дни.

Коментари

Задължително поле