Десетки ранени и разрушения след земетресението в Албания (СНИМКИ)

Климатологът Георги Рачев: Октомври ще бъде по-топъл от нормалното, живакът скача до 30 градуса

Караянчева на 22 септември: Единството и обединените усилия са най-важното условие за развита и просперираща България

Започна работното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в централата на ООН

Каракачанов: Армията може да реагира с жива сила при наплив на мигранти на границата

Президентът Радев: Независима България означава справедливост, развитие и европейска перспектива

Лекари съветват как да доживеем до 80 г.

Разкриха любимите марки на рапърите В хип-хопа римуват Lamborghini с бикини

Рияд информира Токио за предстоящи промени в доставките на нефт

Министри, депутати и общественици се черкуваха в храма „Свети 40 мъченици”

Слънчево време днес, максималните температури достигат 26 градуса

Проф. Пламен Павлов: Независимостта е празник на българите, не само на България

Google планира инвестиция от 3 млрд. евро в Европа

Йеменските бунтовници предупреждават за скорошно ново нападение от Иран в Саудитска Арабия

САЩ изпращат военни подкрепления на Саудитска Арабия след атаките

Министър Каракачанов: Българският офицер трябва да има самочувствието на лидер в обществото

Снимка: Архив

„Българският офицер трябва да има съзнанието, че е лидер в българското общество. Имайте самочувствието на лидери в обществото, а не само в подразделенията, в които служите“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в поздравлението си към курсантите от випуск „Александровски“ на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщиха от МО.

„Предайте знанията и уменията си на своите подчинени“, допълни министър Каракачанов. „Благодарен съм ви най-напред като българин и след това като министър на отбраната, че преди 5 години избрахте пътя на българския офицер“, каза още министър Каракачанов.

„Вашата служба е тежка, в някои случаи – опасна. Но тя е благородна. Това е служба за защита на българската нация и държава. По вашия път са минали десетки хиляди мъже и жени. На тях се крепи българската държава“, подчерта министър Каракачанов.

„Във ваше лице виждам утрешната Българска армия, която трябва да посрещне предизвикателствата на бъдещето“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. На базата на своя 34-годишен военен опит той се обърна към випускниците с думите, че трябва да се стремят към отлична военна и специална подготовка, да бъдат полезни на системата и да са готови да носят отговорност.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави и завършващите сержантския колеж с думите: „Вие имате изключително важна мисия: да осъществявате връзката между командира и войниците. Бъдете пример с професионалните си способности и нравствени качества“.

Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов подчерта, че над 160 офицери и 30 сержанти влизат в редиците на Българската армия днес. Това е най-големият брой офицери в редиците на Въоръжените сили в последните години. „Административният и академичният състав на НВУ с гордост показваме на българското общество, че Българската армия има ново попълнение добре обучени, знаещи и можещи млади хора“, заяви бригаден генерал Пламен Богданов.

В слово-отговор отличникът на випуска лейтенант Иван Пърчев благодари на преподавателите за професионализма и търпението и на родители и близки на курсантите за подкрепата. Благословия към завършващите отправи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. За да изпратят новите офицери в тържествения за тях ден във Велико Търново дойдоха още много висши военни, представители на местната и държавната власт, много близки на курсантите.
Награди от министъра на отбраната Красимир Каракачанов получиха първенецът на випуска курсант-старшина Иван Пърчев, както и завършилите с диплома „Отличен“ курсант-старшина Иван Радоев, курсант-старшина Михаел Павлов, курсант-старшина Станислава Павлова, курсант-старшина Калоян Атанасов, курсант-старшина Милен Георгиев, курсант-старшина Ивайло Тодоров, курсант-старшина Георги Цурев. Отличен беше и първенецът на курса за придобиване на професионална квалификация по военно дело офицерски кандидат 2-ри клас Николай Николов.

От името на началника на отбраната награди получиха тримата първенци на випуска на Професионалния сержантски колеж към НВУ – младши сержант Димитър Андонов, младши сержант Диана Бонева и младши сержант Мая Димитрова.

В отговор на въпрос на журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира отхвърленото вето на президента върху ратификацията на договорите за новите самолети. Според него дебатът в българското общество по темата е бил достатъчно задълбочен и то е добре информирано. „Като министър на отбраната мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена, със съвременно въоръжение“, заяви министър Каракачанов.

По думите му разходите по инвестиционния проект на Военновъздушните сили няма да се отразят по никакъв начин на другите два модернизационни проекта – на Сухопътните войски и на Военноморските сили. „Една от най големите грешки в миналото е да се подпомага модернизацията само на един вид въоръжена сила“, посочи той и нарече спекулации твърденията, че тези разходи ще се отразят и върху доходите на военнослужещите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.