Министър Кирилов: Ще назначим 200 нови служители в съдебната охрана и затворите

Министерството на правосъдието ще назначи нови 200 служители в системата на съдебната охрана и надзирателите на затворите. Това обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в Министерски съвет.

"Премиерът разпореди, във връзка с обявената стачна готовност на синдиката на служителите в затворите, Министерство на правосъдието да започне подготовката, организацията и работата по разкриване на 200 нови щатни бройки, които да бъдат в щатното разписание на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, обясни министърът.

„Смятам, че с това разпореждане на министър-председателя синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за увеличение с 10% на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят осигуряване на по-добър регламент в законодателството във връзка с техните условия на труд“, каза Кирилов.

По думите му, за 2020 Министерството на правосъдието ще получи с около 26 милиона по-висок бюджет. Новите 200 щатни бройки в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ пък ще струват около 7 милиона.

По-рано стана ясно, че надзирателите в затворите готвят протест. От ръководството на Синдиката на служителите на затворите потвърдиха, че решението е взето след среща с представители на правосъдното министерство, на която станало ясно, че исканията на служителите на затворите за нови 200 щатни бройки не могат да се изпълнят на този етап. Обяснението е, че в бюджета за следващата година няма заложени средства за тях. В момента в Софийския затвор 29 надзиратели охраняват повече от 800 лишени от свобода. Писмото с исканията на синдиката вече е изпратено до премиера, президента и министъра на правосъдието.

Коментари

Задължително поле