Министър Кирил Ананиев НЗОК и "Царица Йоанна"-ИСУЛ нямат вина за смъртта на болното дете

Нямат вина нито НЗОК, нито "Царица Йоанна"-ИСУЛ по отношение на фаталния край на детето, коментира пред журналисти в НС трагичния случай с починалото от левкемия шестгодишно момиченце здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му, всичко, което е било възможно, е направено и от двете институции. "Родителите няма да платят нищо, за съжаление детенцето е било в много напреднала фаза на заболяването и, въпреки грижите на лекарите, се е стигнало до този фатален край", посочи министърът.

Все пак Ананиев добави, че от разговорите с болницата и с родителите, с майката на детето, и всички, свързани с проблема, вижда определено забавяне на НЗОК на документите, но не по вина на касата.

Касата, обясни министърът, е трябвало да получи от ИСУЛ един документ, с който да се посочи каква е цената на медикамента, но понеже той е свършил, направена е нова заявка, която е в други грамажи, и те не са могли да подадат съответно необходимата цена, за да се впише в документацията. Кирил Ананиев изрично обаче подчерта, че това не е довело до лишаване на детето от съответната медицинска грижа.

Той припомни, че ИА "Медицински надзор" вече проверява случая, изискани са всички необходими документи.

Според него, вливането на фонда за лечение на деца в НЗОК само подобрява организацията, превръщането на НЗОК в единна контактна точка, която да осъществява цялостния процес по регистриране, администриране и финансиране лечението на деца.

Коментари

Задължително поле