Министър Марияна Николова: 30% плюс в зимния сезон ще е успех за туризма

БУЛФОТО

„Туристическият бранш продължава да е най-засегнат от коронакризата. В световен мащаб загубите са за над 730 млрд. долара за първите осем месеца. Няма да говорим за силен зимен сезон, но ще говорим за сезон. Очакваме спад от 70%. Ако успеем да догоним 30% плюс, това ще е успех“. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя поясни, че води преговори със съседни страни за оставане в режим на максимално отваряне на общите ни граници. „Даваме пример за балканска солидарност и подкрепа... Важно е да обхванем повече мнения и да помогнем на повече хора“, каза Николова.

Министерството следва насоките на учените от БАН и според тях най-полезни полезни за бранша ще бъдат ваучерите за почивка, обучението на кадри и евентуално разширяване на мярката 80/20. 

Николова увери, че проблемът с подпомагането на екскурзоводите ще бъде отстранен до края на годината. 

„Бюджетът за следващата година цели по-голяма сигурност и по-добър живот на гражданите в рамките на възможностите на държавата и в условията на коронакризата.Мерките, които се изпълняват от Министерството на икономиката към бизнеса са около 2 млрд. лева“, каза тя.

Министърът подчерта, че 2021-ва ще е годината на специализираните видове туризъм: 

„Целта на годишната ни програма е да позиционираме България като спокойна и сигурна дестинация, която предлага разнообразни възможности през четирите сезона. Акцентът ще е върху услугите в близост до природата и здравословния начин на живот“, заяви Николова.

Коментари

Задължително поле