Оставиха в ареста петимата, обвинени за финансиране на тероризъм

Индийското правителство уволни двама директори на Пенджабската национална банка Причината е, че не успели да предотвратят измама за 2 милиарда долара

Лунно затъмнение ще трае над 1 час Милиарди ще могат да се насладят на гледката

Папа Франциск представи мобилно приложение, чрез което вярващи да споделят молитвите си

С протестно хоро срещу винетки

Агресивен шофьор посегна на полицай в столицата 33-годишният водач нанесъл удар в ръката на униформения

На 113 години почина най-възрастният човек в света Японецът Масадзо Нонака е надживял съпругата си и три от общо петте си деца

Диамантът – експресен лек за душата

Осъдиха двама мераклии в Лом, взели за булки 15-годишни 24 непълнолетни момичета са родили в крайдунавската болница през 2018

Бомби ”Молотов” и сълзотворен газ на протеста в Атина

70-годишен мъж се самоуби, след като простреля собственик на заведение в село Огняново

22 са вече пострадалите от пожара в курорта Куршвел

Община Варна осигурява безплатна профилактика за близо 9000 деца и възрастни

Мъж е починал, след като е намерен с множество прободни рани и контузии в Козлодуй 31-годишен е задържан на ГКПП "Калотина" след издирване

Институт „Конфуций” в Търново обяви IX Национален конкурс “България и Китай – древни и уникални цивилизации” Творбите трябва да са създадени през 2018 – 2019 година и да не са се състезавали

Министър Нено Димов започна разговори с „Юлен“ АД за концесията на ски зона „Банско“

„Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес проведе среща с изпълнителния директор на „Юлен“ АД Мая Христоскова във връзка с концесионния договор на дружеството за „Ски зона с център Банско“, съобщават от ековедомството.

От там допълват, че „на срещата е уточнена рамката, в която ще се проведат разговорите с концесионера в изпълнение на решение Министерският съвет от 05.12.2018 г., с което правителството възложи на министъра да проведе преговори с „Юлен“ АД за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин”, община Банско, област Благоевград, за изграждане и експлоатация на „Ски зона с център град Банско“ при спазване на действащото законодателство“.

Правителството възложи при провеждане на преговорите министърът да се съобрази с препоръките на главния прокурор Сотир Цацаров, представени с писмо до министър-председателя.

Според Цацаров договорът трябва да бъде променен. По този начин прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група (МРГ), създадена през януари 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов лично по негово нареждане.

Основната задача на МРГ бе да провери спазва ли се концесионният договор. В звеното имаше представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

След повече от година работа, през 2016-а МРГ излезе с категоричното заключение, че няма никакви нарушения на „Юлен“ АД. Всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължителна промяна в концесионния договор.

Преди 20 дни на брифинг министър Нено Димов обяви, че в подписания през декември 2001 година концесионен договор има „дълбока грешка“.

Той припомни информацията, която „Труд“ е изнасял в десетки пъти в свои материали по темата за ски зона „Банско“ и Национален парк „Пирин“. А именно, че в договора отредената площ, която концесионера Юлен АД може да ползва за развиване на спорт и туризъм е 99.5 хектара. Но в договора пише още, че въпросната територия е в граници, определени в Териториален устройствен план на община Банско от 1970 година. Само че в тези граници площта не е 99.5, а 818.46 хектара. В споразумението се цитира още и одобрен Подробен устройствен план, според който територията, която Юлен АД може да ползва, е 1075.9 хектара.

„Така че имаме три територии, които трябва да сведем до една, за да поправим допусната през 2001 година дълбока грешка. Трябва да се намери най-разумното решение в този безпорядък“, обяви министър Димов.

Тогава Нено Димов обясни, че при преговорите ще се търси и увеличение на концесионната такса. Той обясни, че тя няма връзка с това каква площ използва „Юлен“ АД, а е свързана с оборота на дружеството и се изчислява по специална формула, записана в споразумението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Добра новина е, че са почнали разговорите. Дано решат най-накрая за втория лифт и после и да го построят. Че времето си тече, в другите държави строят, а ние само си говорим.

  2. Новина ще бъде, че имаме нови лифтове в планините, а това са нормални договорни отношения.

  3. Крайно време беше държавата да се активизира към решаването на проблемите с договора за концесията на ски зоната в Банско. От Юлен сигнализираха много отдавна, че има несъответствия и поискаха да бъдат направени необходимите промени в договора.

  4. Важно е да оправят проблем, че да може концесионерът да развива зоната нормално.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.