Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Министър Нено Димов започна разговори с „Юлен“ АД за концесията на ски зона „Банско“

„Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес проведе среща с изпълнителния директор на „Юлен“ АД Мая Христоскова във връзка с концесионния договор на дружеството за „Ски зона с център Банско“, съобщават от ековедомството.

От там допълват, че „на срещата е уточнена рамката, в която ще се проведат разговорите с концесионера в изпълнение на решение Министерският съвет от 05.12.2018 г., с което правителството възложи на министъра да проведе преговори с „Юлен“ АД за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин”, община Банско, област Благоевград, за изграждане и експлоатация на „Ски зона с център град Банско“ при спазване на действащото законодателство“.

Правителството възложи при провеждане на преговорите министърът да се съобрази с препоръките на главния прокурор Сотир Цацаров, представени с писмо до министър-председателя.

Според Цацаров договорът трябва да бъде променен. По този начин прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група (МРГ), създадена през януари 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов лично по негово нареждане.

Основната задача на МРГ бе да провери спазва ли се концесионният договор. В звеното имаше представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

След повече от година работа, през 2016-а МРГ излезе с категоричното заключение, че няма никакви нарушения на „Юлен“ АД. Всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължителна промяна в концесионния договор.

Преди 20 дни на брифинг министър Нено Димов обяви, че в подписания през декември 2001 година концесионен договор има „дълбока грешка“.

Той припомни информацията, която „Труд“ е изнасял в десетки пъти в свои материали по темата за ски зона „Банско“ и Национален парк „Пирин“. А именно, че в договора отредената площ, която концесионера Юлен АД може да ползва за развиване на спорт и туризъм е 99.5 хектара. Но в договора пише още, че въпросната територия е в граници, определени в Териториален устройствен план на община Банско от 1970 година. Само че в тези граници площта не е 99.5, а 818.46 хектара. В споразумението се цитира още и одобрен Подробен устройствен план, според който територията, която Юлен АД може да ползва, е 1075.9 хектара.

„Така че имаме три територии, които трябва да сведем до една, за да поправим допусната през 2001 година дълбока грешка. Трябва да се намери най-разумното решение в този безпорядък“, обяви министър Димов.

Тогава Нено Димов обясни, че при преговорите ще се търси и увеличение на концесионната такса. Той обясни, че тя няма връзка с това каква площ използва „Юлен“ АД, а е свързана с оборота на дружеството и се изчислява по специална формула, записана в споразумението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Добра новина е, че са почнали разговорите. Дано решат най-накрая за втория лифт и после и да го построят. Че времето си тече, в другите държави строят, а ние само си говорим.

  2. Новина ще бъде, че имаме нови лифтове в планините, а това са нормални договорни отношения.

  3. Крайно време беше държавата да се активизира към решаването на проблемите с договора за концесията на ски зоната в Банско. От Юлен сигнализираха много отдавна, че има несъответствия и поискаха да бъдат направени необходимите промени в договора.

  4. Важно е да оправят проблем, че да може концесионерът да развива зоната нормално.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.