Борисов пристигна в Киев

В Япония продадоха два пъпеша за 25 000 евро

Калоян Паргов ще присъства на церемонията по връчване на годишните награди “Шофар”

Президентът Радев: Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си

Пет станции на метрото в Киев бяха затворени заради предупреждение за поставени в тях бомби

Ирак започна офанзива за превземане на бастион на ИДИЛ

Лидерите на двете Кореи се срещнаха отново

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите често не се замислят колко им струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет

Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Вежди Рашидов пред „Труд“: Светлин бе мотор, който движеше държавата ни напред

Австралия: Очакваме признание от Русия, че поемат отговорност за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Вандали поругаха изложбата „За буквите” в центъра на София

Варна показва съкровищата си

Министър Нено Димов: Няма критични язовири в страната Източват 10 млн. кубика от „Искър“, събраха тон боклук от „Огоста”

Столична община чисти 85 км. речни корита

В момента в страната няма критично запълнени и потенциално опасни язовири, увери екоминистърът Нено Димов. „Взимаме предварителни мерки за да имаме сигурност, че няма да има проблем“, успокои той. Правят се предписания за нивото на всички значими язовири.

Димов провери яз. „Искър“, откъдето Столичната община източва превантивно 10 млн. кубика вода поради започването на валежния сезон. „През май се очаква 80 млн. кубика да влязат в язовира. Към днешна дата имаме много малко превишаване от прогнозната стойност за притока, така че считаме, че с тези 10 млн. кубика ще осигурим необходимия обем, за да може да бъде поета цялата вода, която се очаква през май“, обясни Димов. В момента 14% от яз. „Искър“ е свободен. Операцията започна вчера и ще продължи седмица, изпускат се 15 кубика на секунда, а има готовност и за 30 кубика.

Направен оглед на коритото на реката след язовира, и тя е достатъчно добре почистена и проводима. Създадена е организация, така че живеещите в района на р. „Искър“ да нямат притеснение от наводнения, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Доброволци наблюдават постоянно изпускането и има готовност за поставяне на допълнителни диги по реката.

Като превантивна мярка Столичната община почиства и речните корита в София. Миналата година са почистени 120 км. корита, и специално 5 км. от р. Искър. Тази година общината ще работи по 85 км. реки. „Готови сме с последния участък от 15 км. от р. Искър с проект за който ще кандидатстваме за финансиране“, каза Фандъкова. Тя добави, че в момента се избират проекти за ремонт на стената на яз. „Бели Искър“.

Рибари оставиха въдиците си в почивните дни и почистиха бреговете на язовир „Огоста” от отпадъци. Четири камиона с над един тон боклуци са извозени на сметището край Монтана.

Акцията се организира от сдружение „Рибар”. Следващата събота ще бъде почистен райониа на Малокутловския ръкав и с. Благово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.