Министър Нено Димов: Работим за намаляване на тежестта за бизнеса

„Внимателно трябва да подхождаме и към човека, и към средата, в която той работи, и към средата, в която живее. В това е голямата отговорност, която поемат социално отговорните фирми. Но те трябва да имат партньор – местната общност е един от партньорите, общината е другият, а правителството – трети. Затова се опитахме през последната година ясно да подадем ръка на четирите големи работодателски организации у нас, да коментираме възможностите, чрез които държавата може да облекчи тяхната работа така, че да имат повече време да се занимават и със социално отговорна политика.“ Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов церемонията по връчване на учредената от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) награда за „Социално отговорна компания – партньор на община” за  2017 г. в област Хасково, съобщиха от пресслужбата на МОСВ.

Министърът съобщи, че с приемането на предложените от МОСВ промени в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), на практика кабинетът дава възможност за съвместяване на трите най-тежки процедури – оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), комплексното разрешително и доклада по Севезо (директива за контрол на риска от големи промишлени аварии).

„Имахме много дълги и много тежки разговори с работодателските организации и мисля, че намерихме добро решение и за нас, и за тях – така, че да им дадем възможност повече да се грижат за своите служители, за клиентите си и за околната среда“, посочи министър Димов. Той връчи учредените от КРИБ три специални награди: на „Язаки България“ ЕООД – за социално отговорна компания, инвеститор в човешкия капитал, на Природозащитения център „Източни Родопи“ – за социално отговорна компания, утвърждаваща община Маджарово като природозащитен център и на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер – за укрепването на общината като Балкански център за балнеотуризъм.

Коментари

Задължително поле