Проверяват 25 сигнала за взривни устройства на метростанции в Москва

Енергийни експерти от САЩ пред Борисов: Във Вашингтон още говорят за срещата Ви с президента Тръмп

Инвеститори се насочват към „Лозенската яка”

Трима ранени в тежка катастрофа

Деца намериха 100 лв. и ги върнаха

Срути се част от стълбище в училище в Кърджали, евакуираха всички ученици Инцидентът е станал по време на концерт във фоайето

ДАМТН: Все още се предлагат потенциално опасни пиротехнически изделия на пазара

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Скандал с Нобела за литература заради лауреат – фен на Милошевич

Заподозреният за нападението в чешка болница се самоуби

Откриха ново огнище на африканска чума по свинете около добричко село

Младежи въртели наркопазара в Елин Пелин, родителите им знаели

Започва делото срещу Викторио Александров, убил приятелката и детето си

Галена с много провокативна визия в последния си клип

Селфи отведе полицаи при ученик с марихуана Първата реколта от 500 грама е иззета

Министър Нено Димов: Шест града вече постигат нормите за чистотата на въздуха

През 2016 г. в 4 града вече са постигнали нормите на качество на въздуха по отношение на фините прахови частици (ФПЧ) – това са Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня, а през 2017 г. това се отнася за още 2 града – Гълъбово и Стара Загора. Това съобщиха от пресслужбата на МОСВ.

По предварителни данни за тази година Варна също постига такъв резултат. Дотук 6 града заедно с Варна устойчиво излизат от превишенията на нормите за ФПЧ. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на конференция днес в София, на която беше представен проектът на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.). Той подчерта, че са необходими съвместни действия на всички институции и местната власт за прилагане на мерките и постигане на конкретни резултати.

Проектът на Национална програма за подобряване на качеството на въздуха 2018-2024 г. е разработен въз основа на споразумение за предоставяне на консултантски услуги между МОСВ и Световната банка (СБ) в подкрепа на управлението на качеството на въздуха и е в сила от 28 декември 2016 г. Документът съдържа мерки, насочени към намаляване на емисиите и подобряване качеството на атмосферния въздух. В представянето участваха вицепремиерът Валери Симоенов, постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на екипа от СБ, разработил проекта.

„Преди година и половина правителството пое ангажимент за разработване на програма за борба срещу замърсяването на въздуха и този ангажимент е изпълнен. Днес с помощта на СБ и усилията на МОСВ имаме този документ в изпълнение на приоритета на коалиционното управление в сферата на околната среда“, заяви при откриването на конференцията вицепремиерът Валери Симеонов. Той допълни, че този приоритет не е издигнат само заради евентуални санкции и наказателната процедура от съда на ЕС, но е ангажимент, поет към обществото, свързан със здравето на българските граждани, децата и нашите родители. Вицепремиерът Симеонов подчерта, че за подпомагане на общините в прилагането на мерките за чистота на въздуха има предвидени 115 млн. лв. Средствата са по Оперативна програма „Околна среда“. Той посочи отговорностите на отделните министерства по прилагане на мерките и увери, че ще следи за прилагането им.

„В Световната банка сме благодарни за възможността да работим с България са опазването на ресурсите на държавата. Ключов приоритет е да помагаме на правителството на управлява и съхранява ресурсите на страната. Работим, за да подпомогнем дневния ред на Министерството на околната среда и водите и това ни даде възможност да предоставим нашия опит на световно ниво“, обясни Фабрицио Дзарконе.

Министър Нено Димов каза, че в станциите за мониторинг се следят около 10 показатели и по всички България е постигнала изискванията по закон и нормите на ЕС, с изключение на ФПЧ. Според него по-тежката задача освен на национално ниво, е на местната власт, която трябва да реализира мерките и те са конкретни за съответната община. „Най-трудната задача е мисленето на всеки един от нас, защото докато ние не свикнем да мислим по определен начин, който не ни позволява да изгаряме забранени горива, трудно ще може която и да е от властите да преодолее този проблем“, категоричен беше министърът.

Той очерта мерките, които са предприети досега. С промени в Закона за движение по пътищата е създадена връзката на полицията с пунктовете за технически преглед, която позволява при сериозни нарушения, включително при отсъствие на катализатор, да се извърши служебна дерегистрация на превозното средство. На второ място е промяната в режима за изкупуване на катализатори в пунктовете за вторични суровини, а на трето – новите екотакси на МПС.

Министърът припомни, че основните източници на замърсяване са битовото отопление и транспорта. „Затова усилията ни са насочени и към промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е на финалната права преди приемане от Министерския съвет. В него е предвидена система за проверка за съдържание на сяра и пепел във въглищата и брикетите“, обясни той. „С тази програма ще продължат мерките, които вече предприемаме. Предстои след като бъде представена окончателно от екипа на СБ, да бъде внесена в Министерския съвет“, допълни Димов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също отбеляза напредъка на София в прилагането на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух. Тя изрази задоволство от факта, че и СБ извежда приоритети, които Столичната община вече е начертала. През 2017 г. е приета програма със 100 мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в града през следващите години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.