Министър Ненчев чака обвинение за МИГ-овете утре

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев чака утре обвинение заради договора с Полша за ремонт на изтребителите МиГ-29. Това призна той днес пред столичното следствие на ул. „Монтевидео”. Сключеният от Ненчев договор с Полша през 2015 г. за ремонт на 6 двигателя на старите изтребители предизвика остра реакция от Москва. Оттам заявиха, че само те имат лиценз за ремонт на двигателите. През май Ненчев бе разпитан по случая. Тогава той заяви, че не разбира притесненията на прокуратурата.

09_03

Радан Кънев остава мой адвокат, каза днес военният министър. Той се яви в следствието и даде показания по друго дело - за бартера на ваксини с Турция. Заедно с него бяха призовани 11 министри от кабинета „Борисов 2”, но дойдоха само четирима.

В понеделник здравният министър в оставка Петър Москов получи обвинения за ваксините заедно със заместника си Адам Персенски - две по служба и едно за безстопанственост. Москов приел от Турция дарение на 100 000 дози петвалентна ваксина „Пентаксим”, взел и ваксина „Еувакс B” срещу хепатит B, която обаче била забранена за употреба у нас. МЗ я прибрал на склад, за да я използва при евентуален наплив на бежанци. България се ангажирала да произведе и да дари на Турция 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза. Обвинението твърди, че с тази договорка Москов и Персенски са нанесли финансова щета на държавата за над 323 000 лв. - платен ДДС за приетите ваксини. Освен това Москов използвал подчиненото служебно положение на управителя на фирма „Бул Био”, произвела българските ваксини - Любомир Димитров, и го накарал да дари ваксините на стойност 413 000 лв. на МЗ. На трето място, Москов не упражнил контрол над шефа на фирмата при производството на 1 млн. неетикетирани ампули ваксина „Тетадиф”, подлежащи на унищожаване. Щетата е за над 110 000 лв.

Днес четирима министри бяха разпитани за това, че одобрили договора само на подпис, без да присъстват на заседание.

09_01

Първа пристигна за разпит Меглена Кунева. Тя прекара в сградата около час и не пожела да коментира случая пред журналисти. Николай Ненчев пристигна втори и след като даде показания, заяви: „Не си спомням съдържанието на документите. Подписът е мой. В едно от заседанията на МС беше коментирана темата и това беше представено като спешно и необходимо за страната. Смътно си спомням, че имаше такъв момент.” Следователите му показали документите и го помолили да разпознае подписа си.

09_02

През същата процедура преминала и вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. „ Договорът е подписан по стандартна процедура. Не може един вътрешен министър или друг министър по целесъобразност да вземе решение. Затова администрацията е подготвена да даде решение. Щом е стигнало да се предложи за подпис, се предполага, че всички са си свършили работата по веригата. Мисля, че на правосъдието трябва да се съдейства. Разследването по казуса е процедура, която трябва да се проведе, за да отпаднат всички съмнения или да се потвърдят”, каза шефката на МВР. ”

Веднага след Бъчварова при следователите влезе министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Тя обеща да коментира казуса след разпита, но после избяга.

Коментари

Задължително поле