Министър Николина Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм у нас за 2018 г.

Откриха 16-то Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов и министърът на туризма Николина Ангелова откриха в четвъртък 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм”. То се провежда в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” в старата столица и събра общини и музеи от страната, посолствата на Азербайджан, Виетнам, Индонезия, Палестина, Република Южна Африка, Китайският културен център, туристическият информационен център от сръбския Димитровград, различни сдружения и туристически организации.

На откриването присъстваха посланици, дипломати, министри от Русия, кметове и туроператори, а старт дадоха талантливите музиканти от оркестъра при СУ „Емилиян Станев”.

„Надявам се тази година традициите, обичаите, културата и историята да бъдат в основата на партньорствата на всички вас, които ще изградите по време на изложението нови приятелства. Европейската общност ни дава възможност тази година да кандидатстваме по ОП „Региони в растеж” за национални паметници на културата от местно значение, които могат да бъдат обновени и да са в основата на създаването на нови продукти. Следващата година мотото на това изложение трябва да бъде „Обичаи, история, традиции и култура на българските общини”, защото това е нашата идентичност. И ние трябва да ги съхраним за поколенията напред", заяви Даниел Панов.

„Велико Търново не е само историческата и духовна, но и културната ни столица. Той е град с уникален дух, съхранил ценности история и традиции, за да можем ние да се учим от предците си и да градим бъдещето. Туризмът е този, който ще подпомогне усилията на правителството и общините да превърнем България в целогодишна дестинация. Не случайно тази година поставихме акцента върху вътрешния туризъм, защото и малките населени места у нас могат да ни изненадат с прекрасната си култура, с великолепните си обичаи и минерални извори – България е на второ място в Европа след Исландия на тези природни ресурси. Само за миналата година имаме 8,4 млрд. лв. приход от туризъм в страната и това е благодарение на вашите усилия”, подчерта министър Николина Ангелкова.

Единственият специализиран форум за културен туризъм на Балканите се организира по инициатива на Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и със съдействието на Министерството на туризма на Република България.

Според Николина Ангелкова последните данни за туризма са оптимистични. Отчита се ръст на нощувките и приходите от тях в началото на годината. Приходите от международен туризъм възлизат на 425 млн. евро за периода декември 2018 г.–февруари 2019 г. и ръстът им е 4,3% в сравнение със същия период година по-рано, посочи още министър Ангелкова. Само за февруари 2019 г. има ръст от 8,3 на сто в приходите от международен туризъм, като сумата достига 127 млн. евро. Това означава, че дори да идват по-малко туристи, те се задържат повече у нас и харчат повече. Надявам се това да бъде тенденцията през годината, независимо от конкретното число на броя чуждестранни туристи. Заедно с бизнеса и местната власт трябва да гарантираме качествен продукт, който ще е наше конкурентно предимство в региона, добави министърът.

Тя припомни, че миналата година за първи път преминахме границата от 9 млн. чужди туристи и посрещнахме над 9,2 млн. такива гости. Реализирани бяха 27 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла. С завеждането на ЕСТИ ще се отчитат нощувките и с по-малък брой легла и числото ще е много по-голямо, заключи министър Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България