Министър Павлова: Инвестициите в БВП на Балканите от Европа са 74 процента, а от Русия и другите държави – около 3-4 процента

Снимка: Денислав Стойчев

Инвестициите в БВП на Балканите от Европа са 74%, а от Русия и другите държави – около 3-4%, затова е важно да бъдем едно европейско семейство. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред Нова тв.

По думите й датата за членство в ЕС не трябва да е самоцел, докато не сме сигурни, че държавите са готови. Павлова подчерта, че и не можем да си позволим да даваме фалшиви очаквания, че можем да определим точна дата за присъединяване на някоя държава към ЕС. „Защото буквално преди една година изобщо темата за интеграцията на Западните Балкани изобщо не беше в дневен ред. Затова целим три важни неща. Първо, в резултат на тази среща да се подпише политическа декларация, че европейската перспектива на страните от региона е дългосрочен и необратим приоритет оттук нататък. Второто са конкретни проекти за свързаност, която е базирана на три стълба – транспортна, енергийна и дигитална, образователна и икономическа“, каза още тя и обясни, че други важни стълбове са сигурност, миграция, борба с организираната престъпност и не на последно място са и мерките, свързани с институционалните реформи и върховенството на закона и подкрепата, която ще предоставим на страните от Западните Балкани.

„Ние сме длъжни да им дадем перспектива и увереност на страните от Западните Балкани, че имат нашата подкрепа за свързаност. Даже първите проекти ще бъдат подписани днес. Гражданите на Балканите трябва да знаят, че инвестициите в Балканите от Европа са 74% - инвестиции в БВП на Балканите, а 3-4% инвестират Русия и другите държави. Така че за Балканите е важно да бъдат част от Европа, но и за Европа е важно да бъдем едно европейско семейство, защото мира и стабилността минава именно през това – да бъдем заедно“, каза още тя.

Павлова уточни, че идеята на срещата днес е не толкова да се говори за пари, но да се постигне съгласие за създаване на рамка за хибридно финансиране, базирано на презентацията, която премиерът Бойко Борисов направи по-рано тази година в Лондон. „Трябва да се представят всички проекти като част от трансевропейската мрежа – пътни, железопътни, пристанищни, енергийни, газови връзки, дигитални магистрали, и да бъде казано каква част от тези проекти вече се изграждат и за каква част от тях ще бъде предоставено финансово инвестиране от европейските фондове. Затова днес участват и международните финансови институции, за да получим и техния ангажимент, че те също ще предоставят ниско лихвен финансов ресурс“, каза още Павлова.

Тя коментира и темата за Италия, като обясни, че държавата мина през една много тежка политическа криза и ситуация, която е в резултат от щетите, които понесе като страна на първа линия, поемаща голяма част от миграционния натиск. „Италианците имат усещането, че не получиха достатъчна подкрепа в този процес. Затова Българското председателство предложихме нова философия за това какъв да бъде регламента за новата система за убежище и миграция, за да говорим, че на ниво още външна граница да подкрепим държавите – да получават повече оперативна и гранична помощ. Както част от мерките да бъдат и разселването и навлизането навътре в Европа. И трябва да направим така, че всяка държава да усеща, че Европа е на мястото си и помага“, обясни Бавлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия