Министър Петкова: ЕК никъде не казва, че въглищните централи трябва да бъдат закрити до 2030 г.

Снимка: Архив

Т. нар. зелена сделка на ЕС поставя много сериозно предизвикателство към енергийния сектор. това заяви инистърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ след като парламентът забрани на енергийното министерство да поема ангажимент за закриване на въглищните мощности в България.

"За България то е изключително голямо, защото приблизително 100 000 души са ангажирани в целия въгледобив. Условията трябва да бъдат разглеждани от гледна точка и на енергийната сигурност. Въглищните мощности балансират електроенергийната система на страната - ТЕЦ "Марица - изток 2" е един от стожерите на енергийната сигурност на страната и при една авария ще даде възможност максимално бързо да възстановим системата", коментира министър Петкова.

Относно работата на въглищните централи до 2030 г., Петкова посочи, че този срок не е краен и не означава задължително спиране на централите.

"Ние много ясно сме посочили, че въглищните централи са основни наши базови мощности и ние ще се възползваме от тях до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. ЕК никъде не казва, че въглищните централи трябва да бъдат закрити до еди коя си дата. Официалната позиция на България е, че този преход трябва да бъде справедлив, плавен и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната сигурност на всяка една страна.

Ефектът от зелената сделка ще се усети най-силно в нашия регион, защото ние граничим с държави, които не са членки на ЕС и ще продължат да действат с досегашните си мощности, обясни Петкова.

Тя коментира и как се използва водата от ВЕЦ-вете, стопанисвани от Националната електрическа компания (НЕК):

"НЕК управлява едни от най-големите, значим, комплексни язовири, които са в много добро техническо състояние, ползваме максимално пестеливо водата. Тези ВЕЦ-ове работят изключително добре, няма превишение на количеството вода - напротив, ние пестим количество".

Относно диверсификацията на доставките на газ за България, Петкова увери, че след изграждане на проекта "Балкански поток", цените на природното гориво със сигурност ще са много по-ниски, тъй като ще получаваме газ от различни източници и маршрути.

Коментари

Задължително поле