Министър Порожанов: Лаборатория в Мадрид потвърди, че у нас вече има африканска чума

Снимка: Пламен Стоименов

Африканска чума по свинете у нас има. Това е потвърдила лаборатория в Мадрид, с изпратени данни от изследвания на проби взети в България, съобщи земеделският министър Румен Порожанов на брифинг в Министерски съвет, където се проведе първото заседание на Централния епизоотичен съвет. Основни теми от дневния ред на заседанието бяха обстановката по отношение на болестта африканска чума по свинете и болестта чума по дребните преживни животни.

Ще бъде създадена 20-километрова зона около индустриалните ферми, като целта е да се спре достигането на болестта до тях. Това решение ще бъде обсъдено на следващото заседание на МС, информира Порожанов.

По думите му, в 5-6 ферми на територията на страната са установени проблеми с мерките за ветеринарно-санитарна безопасност.

"Домашните ферми са основният проблем. В Румъния в над 1000 са установени огнища на болестта", каза земеделският министър, подчертавайки, че заразата може да доведе до огромни икономически загуби.

За съжаление и в пограничните зони до България от румънска страна също са установени огнища на африканската чума по свинете, добави Румен Порожанов. Той изтъкна, че "вирусът е вече стигнал до френско-белгийската граница".

Относно евентуалното възмездяване на стопани на унищожени животни министърът каза:

"Имаме обща визия, но няма да споменаваме числа към момента - не става дума за някакви огромни числа. Ще работим през следващите дни".

Загробени са досега 87 прасета, обясни шефът на БАБХ д-р Илиев.

Коментари

Задължително поле