Министър Порожанов: През 2018 г. няма данни за неразплатени задължения на тютюнопроизводители

Румен Порожанов

През 2018 г. няма данни за неразплатени задължения на тютюнопроизводители, през 2016 г. има една фирма, чиито задължения са за 2,4 млн. лв. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно проблеми при тютюнопроизводството и мерките, които Министерство на земеделието, храните и горите предприема за решаването им.

Порожанов обясни, че през 2018 г. са регистрирани 6755 тютюнопроизводителите в България, а 7269 са сключените договори за площ от 60 000 дка за заявено количество тютюн 11 500 тона. „За тази година нямаме информация за неразплатени задължения на фирми. През 2016 г. има неразплатени задължения на една фирма, които по наши разчети са на стойност 2,4 млн. лв. От тях има сесия от 1 млн. лв.м сключена с Булгартабак, които да бъдат разплатени на различни производители“, обясни той. По думите му през 2018 г. са изплатени средства за подпомагане на сектора в размер на 84 млн. лв., които са достигнали до над 240 бенефициента.

„С новия програмен период трябва да направим механизъм за реалните производители - и то най-вече малките фирми, да бъдат подпомогнати“, каза министър Порожанов.

Коментари

Задължително поле