Министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ за годишнината от 10 ноември: Празните щандове и хиперинфлацията са спомени от миналото

Премиерът Борисов благодари на работниците, които работят и в неделя по строителните дейности на АМ “Хемус”.

30 години по-късно в България се живее по-добре, заяви премиерът (обзор)

В личен план работа, работа и пак работа

Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история. Това заяви в специално видео пред БНТ министър-председателят Бойко Борисов по повод на 30 години от началото на демократичните промени у нас.

“С много работа и усилия днес България е различна и тук се живее много по-добре. По време на Прехода преминахме през редица трудности - хиперинфлация, масови фалити на банки, пенсии и заплати по няколко долара, опашки пред магазините, празни щандове, блокиране на цялата държава, безнадеждност”, посочи още премиерът Бойко Борисов. И продължи: “Днес това са спомени от миналото”.

“България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво. Извървяхме дълъг път и днес България се развива”, отбеляза още министър-председателят в своя коментар за годишнината от началото на Прехода.

“Най-важното днес е, че резултатите се постигат с работа и зависят от всеки един от нас”, заключи на финала премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят каза още, че в личен план за него последните 30 години са “работа, работа и пак работа”.

Днес премиерът инспектира строителните дейности на АМ “Хемус” и съобщи във фейсбук, че дори и в неделя се работи усилено по изграждането на трасето между Белокопитово и Буховци. Сърдечно благодарих на строителите. Всеки един от тези хора е мой приятел. За да продължи промяната в България, се полагат много усилия. Заедно постигаме добри резултати”, посочи Борисов.

 

За прехода

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание:

“Преди тридесет години имаше хора, дето ни обещаваха реки от мед и мляко, и пропускаха онази част за личната отговорност, нуждата от труд и предприемчивост, колко крехка е младата демокрация и колко пъти ще се опитат да ни излъжат. Днес сме по-предпазливи, искам да вярвам, че сме станали по-отговорни.”

Румен Радев, президент:

“Преди 30 г. България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Необходимо е да се търсят решения, адекватни на съвременните реалности.”

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

“30 години след разрушаването на Берлинската стена да си спомним, че разделението ни прави слаби, че противопоставянето ни връща назад, че силата е в ръцете ни, които разрушават стените и изграждат мостове, в умовете ни, които търсят истината. Промяната не е дума, промяната е посока, в която си струва да вървим заедно.”

Четин Казак, ДПС:

“Недоумявам защо в България не се предвижда никакво честване на 30 години от началото на демократичните промени?! Дори и да го наречем “дворцов преврат”, това което се случи на 10 ноември 1989 г. сложи началото на събития и процеси, които в много кратки срокове доведоха до падането на комунистическия режим в България.”

Румен Петков, председател на АБВ:

“Отбелязваме 30 г. от началото на промените и настояваме да бъдат обнародвани стенограмите от разговорите между държавния секретар на САЩ г-н Бейкър и тогавашния лидер на СССР Михаил Горбачов, между Хелмут Кол и Михаил Горбачов. Ако знаем какви са поетите ангажименти и дали са изпълнявани, обществото ще спечели.”

Волен Сидеров, лидер на “Атака”:

“От двамата, които предадоха Живков, единият стана президент, а другият - премиер. Тогава Андрей Луканов, Петър Младенов, Димитър Станишев и Георги Атанасов видяха “своя час”. Ние, източните държави, които бяхме буфера между Изтока и Запада, увиснахме. Тези 30 години не бяха “преход”, бяха по-скоро агонизиране.”

Коментари

Задължително поле