Министър Радев: Решени сме да възстановим бързо улиците, които са най-засегнати от дъждовете

Решени сме да направим така, че да възстановим възможно най-бързо улиците, които са най-засегнати от дъждовете. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Премиерът разпореди с министър Нанков да направим така, че да ускорим възстановяването на улиците и подстъпа към домовете на гражданите, които са го загубили заради дъждовете. На места в Мизия, в Бургаско и други гражданите казват, че от 50 и повече години не са виждали такива наводнения. Има кадри, в които се вижда, че част от улицата я няма или пък цялата по средата е като дере. Решихме да помислим дори и за законодателни промени по-натам, но сега трябва да направим нещо бързо, за да възстановим тези улици. Процедурата досега е – има комисии, минават, областният управител ги назначава, те отиват, правят оглед, описват нещата, дават ги в Комисията по възстановяване и подпомагане и ние изплащаме средствата там, където сме решили, че е най-наложително, тъй като парите в тази комисия са ограничени всяка година до около малко над 70 млн. лв.“, обясни Радев. По думите му тази година също е оставен резерв.

„Два пъти досега сме заседавали, гласували сме повече от 20 млн. лв. на два пъти, остават около 30 млн. лв., но всичко може да стане до Нова година. Затова внимаваме с тези средства. Въпреки това сме решени да направим така, че да възстановим тези улици възможно най-бързо. От момента, буквално пред мен Нанков разпореди на неговите хора, а аз на моите от ГД „ПБЗН“, да обходят лично и докладват там, където можем да помогнем и е най-належащо да възстановим улиците и подстъпа към домовете“, допълни той и коментира, че хората на места буквално не могат да изкарат автомобилите си или другата си техника, ако е необходимо, за да отидат на работа.

„Моля, всички, които са заети с този ангажимент, да не прекаляват, да бъдат обективни, така че да можем да отсеем тези случаи, които са най-належащи. Очевидно няма да можем да покрием всички такива случаи, но там, където са най-належащи, като Мизия, Бургаско, Габрово и т.н., всичко ще бъде огледано. Целта е една - веднага да те да наемат фирми и да започне възстановяването. Ще определим точно какъв ще бъде редът между двете министерства как да стане заплащането“, каза още Валентин Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България