Министър Шалапатова: Социалната пенсия ще стане 307 лв., а средната - 971 лв.

Кадър от БНТ

11-процентовото увеличение на пенсиите вече е заложено в бюджета - след няколко месеца ще бъде факт, защото от 1 юли влиза в сила за всички пенсии, отпуснати до декември тази година. Това каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя обясни, че социалната пенсия ще стане 307.07 лв., а средната пенсия за осигурителен стаж ще нарасне до 971 лв.

"Това е сериозно увеличение. И на мен би ми се искало да бъде повече, но това са възможностите на системата. Нашите послания са за по-активен начин на живот на пенсионерите и даването на възможност те да бъдат подкрепени", заяви Шалапатова.

"Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се очаква под 4% поскъпване на основните храни и услуги, т.е. увеличението на пенсиите е достатъчно, че да го компенсира", посочи още министърът.

"Посланието към пенсионерите, което дава нашето правителство е добро - не е важно да се дадат 50 лв. за Коледа, а да има устойчив ръст на пенсиите. Като министър ми прави впечатление, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се говори единствено за размера на пенсиите. От началото на декември започват срещи с пенсионери, за да се чуе тяхната позиция - срещите ще бъдат в читалища, клубове", допълни Шалапатова.

По думите ѝ приоритетът ѝ е да чуе какви са предложенията и нуждите на пенсионерите за това те да участват на пазара на труда, да придобиват повече дигитални компетенции и да бъдат информирани.

Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лв., посочи тя. Определи го като строг, но същевременно прави инвестиции в качеството на живот на хората.

"Месечната финансова помощ за семейства с деца с увреждания се увеличава с близо 250 лв. и достига 1180 лв. на месец. С 50% се вдигат и еднократните помощи за раждане, както и детските надбавки", каза още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари