Минисър Ананиев към Нинова: Подготвяйте се по-добре, когато решите да вземете думата

Ще изведем държавата от кризата, както сме обещали. Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев в рамките на петъчния парламентарен контрол. Изказването му беше в отговор на декларация на БСП. От левицата попитаха защо е било нужно да поемаме нов външен дълг от 2,5 млрд. евро.

"За какво ще ги използваме, трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, какво предстои следващата година, взимаме предвид и епидемията", обърна се Ананиев към Корнелия Нинова, която прочете декларацията от името на социалистите.

Финансовият министър поясни, че начертаните мерки - икономически и социални, трябва да бъдат изпълнени, защото правителството е поело ангажимент.

"Ще Ви помоля да се подготвяте по-добре когато решите да вземете думата - с цялата реална информация, а не с лъжовна", призова той Нинова.

Ананиев отбеляза, че веднага след емисията в сряда е получил обаждане от ръководството на ЕК и е бил поздравен за постигнатия най-добър резултат през 2020 г.

"През тази година 27 страни са направили 27 дългови емисии, но нашата е с най-нисък лихвен процент - 0,375. Румъния е с 3,25 на сто, Унгария - 2,60/2,70 процента, сравни той.

"В същото време от тези 27 държави половината са членки на еврозоната и те са постигнали по-висок лихвен процент", подчерта финансовият министър.

За 30-годишните книжа посочи, че четири държави са теглили кредит през 2020 за този период, ние сме на първо място с 1,37 процента, докато другите се движат между 2,5-4 на сто. От тези четири държави, три са членки на еврозоната и една на ЕС.

Коментари

Задължително поле