Миньорите от рудника в Оброчище обявиха гладна стачка

Протестът на миньорите от рудник "Оброчище" ескалира и прерасна в гладна стачка. В нея участват близо 180 души, които се събраха в сряда сутринта на портала на предприятието, поставено под засилена охрана. Вече не говорим за увеличение на заплатите, а за спасяване на мините. Вече три смени няма помпиери под земята и подпочвената вода залива галериите, би тревога за "Труд" Ивайло Тодоров. Според него и останалите миньори така рудникът се съсипвал умишлено. Няма изгледи да се разберем с работодателя, категоричен е Тодоров. Първоначалното намерение на работниците било да продължат протеста под земята, но охраната ги спряла. Зад оградата в предприятието останали заключени около 60 миньори, които не ги пускали да излязат навън. Гладната стачка ще продължи до началото на другата седмица, след което миньорите смятат да потеглят за София.

Работата в мини "Оброчище" спря на 9 март. От началото на протеста те блокираха два пъти централния път от Дуранкулак за Албена. Техните искания бяха за изплащане на закъснелите заплати и ваучери за храна, а след това поискаха 30% увеличение на заплатите, които са минимални-460 до 490 лева, а на дългогодишните миньори по 610 лв. От инспекцията по труда в Добрич са съставили през това време 11 акта на работодателя заради забавени заплати и ваучери.

Както миньорите, така и от община Балчик, на която територия е рудникът край село Църква, нямат връзка с работодателя и концесионера "Евроманган". Имаме твърде лоша комуникация, а и проблеми с плащането на данъците от страна на компанията, каза за "Труд"кметът на морския град Николай Ангелов. С регионалния председател на КНСБ в Добрич Гинка Василева смятат да проверят в Министерството на икономиката как се изпълнява концесионния договор.

Мангановото находище е най-голямото в Европа и сред четирите най-богати в света. През 1996 г. мината влезе в списъка за ликвидация заради натрупани дългове и година по-късно правителството на Иван Костов прие оздравителната програма на "Еврокомерс ко", което взе 60 на сто от рудника на концесия за 25 години, а държавата запази останалите 40 %. Новата компания"Евроманган" продължи да трупа дългове и се стигна до спиране на производството.От 2003 г. дружеството беше закупено от швейцарската компания "Олберг Холдинг". Неин изпълнителен директор е 70-годишният минен инженер от Великобритания Дейвид Уелингс. Според миньорите обаче предприятието се управлява от Тереза Данкова, която в първите години е започнала като негова преводачка.

Коментари

Задължително поле