Миньори блокираха пътя за Албена

Над 100 миньори от мангановия рудник ”Оброчище” блокираха централния път Дурнакулак –Албена за близо половин час. Те протестират вече 11-и ден , въпреки че в края на миналата седмица им бяха изплатени закъснели месечни заплати. Миньорите продължават да настояват за увеличение на възнагражденията си, които са мизерни 460-480 лева, а на тези с най-голям стаж под земята-610 лева. За извънреден труд вземат по 23 ст.на час, оплакаха се работниците.

Те все още не са си получили ваучерите за храна от началото на годината до сега. Недоволните миньори искат и смяна на ръководството на рудника, чийто концесионер е „Евроманган „ АД по договор с държавата за 25 години. Находището на манган край село Църква е най-голямото в Европа и четвърто в света.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. 460 лв на миньори е смях в залата хахахаха:) Е, как да не коментираш тук, та това беше една от най-добре платените работи преди 89 г с много други добавки, храна, дрехи, почивни станции и санаториуми. ..до какво ниво я редуцираха тези, които не знаят какво е да провеждаш по 10 -15 часа дълбоко под земята:( Какви са тея евромангали. Защо рудника не е държавен? Нали природните ресурси са държавни не на определени кууууцесионери/тунеядци. И каква е заплатката на “рууууководителите“на рудника? Национализиране на всички природни богатства на България. Те са дадени от БОГ на децата му, на всички, не на определена група алчни паразити. Поздрави на миньорите:) Здраве и сили им желаем да се преборят за едно по-добро бъдеще за тях и децата им и за всички нас:)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.