Миню Стайков имал четири присъди като млад

Снимка: Денислав Стойчев

Прокуратурата поиска от съда да ги вземе предвид при определяне на мярката му за неотклонение

Миню Стайков е имал четири присъди като млад, а шуреят му Белун Хазърбасанов - три. Това съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, който поиска то да се вземе предвид от Специализирания съд, който трябва да определи мярката неотклонение на двамата, задържани след акцията на прокуратурата в Карнобат. Кънев уточни, че двамата са реабилитирани и съдебните им досиета са чисти.

Самият Миню Стайков поиска пред съда да обясни, че става дума за присъди, които са произнасяни преди 39 години, когато е бил съвсем млад, когато режимът в България е бил съвсем друг, а той е вършил неща, които са против този режим и се чувствал като дисидент.

По време на почивката, запитан какви са тези деяния, за които е осъждан Стайков, прокурор Кънев отказа да уточни друго, освен че те са против собствеността.

Очаква се около 17 часа съдията да се произнесе за мерките на Стайков и Хазърбасанов. Специализираната прокуратура иска те да останат за постоянно в ареста.

Според обвинението това се налага от фактическата и правна сложност и големия обем на материалите и доказателствата по досъдебното производство, както и заради изчакване на материали от партньорски служби по линия на международното сътрудничество.

Коментари

Задължително поле