На 20 май 2019 да почерпят

Ето ги финалистите в „Гласът на България“

Експлозия е избухнала в иракската столица Багдад

„Политическо чудо” на изборите в Австралия Управляващите спечелиха при прогнозирана победа за опозицията

Бойко Борисов обсъди с Хайко Маас актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на ЕС

Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

Димитър Попов, бившият вратар на ЦСКА и „Левски“, ексклузивно пред „Труд“: Американската мечта е капан за балъци

Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието Заради фалшификациите на „еколозите“ местните не могат да се разпореждат със земите си

Президентът Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Белгия даде заявка да превъоръжава пехотата ни Куполите и оръдията на John Cockerill Defense имат жизнен цикъл до 50 г. при високо качество

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 май 2019

Швейцария затяга правилата за оръжията Изискваните от ЕС мерки бяха одобрени на референдум с 67% срещу 33% против

Калоян Паргов: София може да бъде като Прага, Загреб, Братислава, но не с това управление

Мисия – обединението на българската литература

Писателят Христо Славов – бизнесмен и собственик на Българския културен център в София, отбеляза две години от възникването на това ново арт средище чрез Коледно парти, на което бяха поканени творчески личности от различни, дори враждуващи писателски организации. Идеята му е благородна: да се сложи край на разделението, да се говори с езика на взаимното уважение и толерантност, защото не ние днес определяме качествата на един или друг автор. Това ще бъде дело на историята.

Хайгашод Агасян и Христо Славов
Хайгашод Агасян и Христо Славов

Присъстващите видяха как на чаша вино и очи в очи видни имена на писателската гилдия разговарят приятелски. Сред уважилите събитието бяха: Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Максим Минчев – директор на БТА, Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели; десни, леви и независими писатели – Кирил Кадийски, Марин Георгиев, проф. Симеон Янев, Петър Анадасаров, Весела Люцканова, Димитър Христов, Атанас Звездинов, Максим Максимов, Людмила Андровска, Георги Гълов, Бойко Беленски, Николай Милчев, Катя Зографова, Светослав Мичев, Левена Филчева, Васил Василев, художникът Калин Николов и др.

Различията могат да останат, но диалогът би трябвало да бъде в посока обединение на родната литература – в полза на духовния и естетически просперитет на нацията. Културата и нейният имидж сред младите не зависи само от усилията на държавата. Именно за издигане самочувствието на българския писател говори Христо Славов: „Тук, приятели, сте на едно уютно място, където можете да представяне книгите си, да водите дискусии, да участвате в мултижанрови събития – поезия, музика, изобразително изкуство”. Тон на вечерта даде Хайгашод Агасян с най-новата си песен по стихове на Ники Комедвенска.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.