Мис България Вселена 2019 Лора Асенова: Стискайте ми палци!

Красавицата вече е в Атланта, на 8 декември се явява на световния финал

- Лора, кога реши да се качиш на модния подиум?

- От малка съм по подиумите. Винаги ми е било мечта един ден да представям България на такъв голям конкурс („Мис Вселена“ и „Мис Свят“ са двата най-престижни конкурса за красота на планетата – бел.а.) и тя най-после се сбъдна. Първото ми качване на модната сцена беше като дете, когато станах Мини Мис Бяла Слатина. Майка ми и баба ми ме заведоха. Те винаги ме подкрепят и много се радват на успехите, които постигам. Като по-голяма участвах отново на местни конкурси – „Мис Бяла Слатина“, „Мис Северозападна България“, а преди две години участвах и на „Мис България“, където се класирах в топ 5. Тази година реших да участвам, защото формулярът постоянно ми излизаше в интернет и си помислих, че сега е моментът. Записах се онлайн и ме поканиха на кастинг. Там одобриха определен брой момичета.

- Разкажи за явяването си на „Мис България Свят и Мис България Вселена“.

- Една седмица имахме най-различни мероприятия. Бяхме отседнали в столичен хотел. Всяка вечер беше посветена на някой дизайнер, имахме благотворителни каузи, давахме интервюта за телевизии... На финала се явихме на три тура – в национални носии, по бански и с официален тоалет. Вечерните рокли бяха на Стоян Радичев. Накрая бяха връчени седем титли, даващи право на участие на международни конкурси. „Мис Вселена“ е най-мащабният от тях, с най-много последователи в социалните мрежи и като популярност. Тази година сме 94 участнички. Финалът е от 28 ноември до 8 декември. Преди заключителната вечер има предварително шоу, където се избират 20-те момичета, които да участват на самия финал, въпреки че всички дефилират отново.

- Значи има нещо като генерална репетиция, на която избират топ 20?

- Да, а за самото сформиране на топ 20 има правила – 5 момичета от Европа, 5 от Азия, 5 от Америка и останалите 5 се избират от всички.

- Ти каква кауза ще защитаваш и защо я избра?

- Моята кауза е свързана с бездомните животни. Обичам животните. Имах дългогодишен домашен любимец - пинчерче, който наскоро почина. Беше като член на семейството. У нас има много бездомни животни, а тези, които се грижат за тях, имат нужда от финанси, от храна и реших с това да помогна.

- Ще има ли вечер на талантите?

- Не, ще има вечер на националните костюми. Ние тази година залагаме на нещо по-различно и интересно – рокля, посветена на българската маслодайна роза. Цялата е отрупана с цветя, а като изляза, ще разпръсна розови листенца.

- Как протече подготовката ти?

- Много динамично. Тренирах всеки ден за фигура, а също и за походката, защото тя е много важна. Избирахме рокли, тази за финалната вечер и националният тоалет отново са на Стоян Радичев. Избирахме и други тоалети, защото всяка вечер трябва да сме официални, с коктейлни рокли. Водихме дълга кореспонденция с организацията в САЩ, попълних много подробен въпросник, искаха снимки, видеа, дори снимки на майка ми и баба ми...

- Приятелят ти ще дойде ли с тебе да те подкрепя?

- И двамата имаме визи, така че ще помислим. Зависи и от работата му (Петьо Шишков е втори мандат общински съветник в Бяла Слатина – бел.а.). По начало бяхме решили да замина сама, а за финала да дойде Венета Кръстева, собственичката на правата за конкурса в България, както и наши приятели, живеещи в Америка. Надявам се да ме подкрепят и българите в Атланта.

- Семейството ти сигурно много се вълнува?

- О, да. За тях беше голяма еуфория още от спечелването на конкурса в България. Знаехме, че ще е в САЩ. Аз съм ходила там, дори спечелих един малък конкурс, докато бях на студентска бригада. Майка ми много се вълнува. По нейната логика, щом съм спечелила един път, ще има и втори! За съжаление, баща ми почина преди пет години, но съм сигурна, че ще ми стиска палци горе, от небето.

 

Нели Хаджийска: 40 на сто от българчетата живеят извън страната

Нашенците в САЩ особено се гордеят с произхода си, споделя основателката на Българско училище "Гергана" в Ню Йорк

- Г-жо Хаджийска, преди да говорим за българското училище "Гергана" в Ню Йорк, разкажете каква е вашата американска история. Как и защо се озовахте в САЩ?

- Пристигнахме със семейството ми в Ню Йорк през 1995-а. Децата ни бяха на 3 и 8 години, днес вече са на 27 и 32, а аз току-що бях защитила докторската си дисертация. Намерението ни беше да бъдем в САЩ 3-4 години, но ето на, вече 25 години сме тук. Това е почти половината ни живот.

- А как се роди идеята за създаването на училището и с колко българо-американчета започна началната ви дейност?

- Идеята за училището дойде няколко месеца след като Гергана Велинова, джазова певица и бивш член на хора на известния композитор Борис Карадимчев „Пим-Пам”, реши да направи детски хор в Ню Йорк през 2004 г. Тя сподели идеята си с известната оперна прима и нейна учителка Стефка Евстатиева, която й помогна да се свърже с българското консулство в Ню Йорк и така се отвориха вратите за тази прекрасна инициатива. В тези първи стъпки ни помогна и Павлина Доковска, професор и декан на Факултета по пиано в Манес скул в Манхатън. Първите участници в детския ни хор бяха 12, а сред тях - и моята дъщеря Яна. Само няколко месеца след създаването му разбрахме, че няма как да продължим, без да образоваме децата да пишат и четат на български. И така, през февруари 2005-а хорът ни се превърна в „хор и училище”. Станахме известни под името “Гергана” малко по-късно, след 16 януари 2006 г. Бях кръстницата на училището, идеята да се нарича „Гергана” беше моя.

- И как продължи историята на училището?

- Всяка година се увеличавахме и подобрявахме училищната дейност. През 2009 г. се появи програмата на МОН за българските училища зад граница и ние станахме част от нея. През 2012 г. получихме сертификация, като вече имаше строги изисквания за професионална педагогическа квалификация на учителите ни, следване на българските програми за обучение и т.н. В момента имаме цяла палитра от преподавани предмети: български език и литература, българска история, човек и общество, хор, музикален театър, рисуване, гимнастика, народни танци и дори карате.

- А как набирате възпитаниците си и на каква възраст са?

- В началото децата ни се набираха сред близки и познати - „от уста на уста”. Аз самата включих дъщеря си в детския хор. Впрочем, през далечната 1997 г. тя беше "сценичното дете" на Стефка Евстатиева в „Мадам Бътерфлай” на сцената на Метрополитън опера в Манхатън. Но да се върнем на темата - през 2004 г. "Гергана" бе първото българско училище в Ню Йорк и петото училище в САЩ – след едно във Вашингтон, едно в Бостън, две в Чикаго. В момента в САЩ има над 40 български училища.

За тези 15 години пораснахме много, в момента в "Гергана“ имаме над 120 деца на възраст от 3 до 19 години във всички класове - от детската градина до 12-и клас. Българите с деца в училищна възраст в Ню Йорк ни познават добре, пък и технологиите напреднаха, лесно се намира информация за всички и всичко. Имаме чудесен уебсайт, който се поддържа всекидневно (www.gergananyc.com); фейсбук; много изяви на сцена – между 6 и 8 концерта на учебна година. Концертите ни често включват изяви на децата по всички предмети, които изучават. Имаме и голямо количество видео и снимков материал през годините. Пели сме и сме правили представления не само в Ню Йорк, но и в Чикаго, Париж, а наскоро - във Виена и в София. В Ню Йорк пяхме в Карнеги хол, в сградата на ООН, в Симфони спейс, в библиотеки и банки.

- Всички ли дечица знаят български или го учат при вас?

- Владеят го в различна степен. Говорят го по-добре при двама родители българи. Като цяло, през 2004 г. работихме само с деца, родени в България, но след 15 години нещата се промениха. Има голяма динамика – много млади хора завършват образованието си тук и живеят тук, женят се, раждат деца. В момента децата в „Гергана”, родени в България, са малко, а над 90% са родени в САЩ и е истинско чудо какво постигаме с тях всяка година. Това чудо го видяха присъствалите на нашия концерт в София на 28 ноември в НАТФИЗ.

 

И ОЩЕ

* Мариана Попова скочи на сериала с мъжа й

* Черната Златка се пусна по прашки в мрежата

* Кристиан Костов показва странна визия

* Виктория Бекъм пробива и в козметиката

* Майката на Ким Кардашиян я засенчила на първата й фотосесия

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 4 ДЕКЕМВРИ

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл