Михаел Рот: ЕС трябва да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати

Германският държавен министър за Европа Михаел Рот заяви във вторник, че Европейският съюз трябва да преразгледа идеята да предостави на хората, ваксинирани срещу Covid-19, повече свобода за пътуване и да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати (т.нар. ваксинационни паспорти), съобщава Ройтерс.

Рот добави, че сега има причина да се вярва, че хората, инжектирани срещу Covid-19, представляват по-малък риск за другите по отношение на предаването на коронавируса.

По време на министерска среща на ЕС, състояла се през януари, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович намекна за възможността за въвеждане на "електронни сертификати за ваксинация", докато самият Михаел Рот отбеляза по това време, че е жизненоважно да се определи дали ваксинираните хора все още могат да предават инфекциозната зараза на другите.

По-рано днес "Файненшъл таймс" съобщи, че гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да прегърнат идеята за сертификати за ваксинация, които ще позволят масовите пътувания да бъдат възобновени.

Коментари

Задължително поле